szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A japán bábállam idején Kínában állomásozó hivatalnok vallomásából kiderült: a beteg kínai bányászok közül sokakat a vasércolvasztó kemencébe dobva öltek meg.

Vasércolvasztó kemencébe dobva ölték meg a második világháborúban a japánok a beteg kínai bányászokat - derül ki a japán háborús bűnösök vallomásainak Kínában nyilvánosságra hozott dokumentumaiból.

Az állami archívumok hivatala legutóbb Kasivaba Juicsi, 1932 és 1945 között Északkelet-Kínában állomásozó japán hivatalnok vallomását tette közzé. Kasivaba az ottani japán bábállam, a Mancsuko katonai rendőrségének tagja volt, és 1942-ben rendőrfőnökként a fusuni szénbányában kiütött járványos megbetegedés megállításáért volt felelős. A rendőrfőnök 97 rossz egészségi állapotban lévő embert záratott el, közülük 54-en haltak meg, a betegek közül sokat a helyi javítóüzem vasércolvasztó kemencéjébe dobatott. 

A vallomás egy 1941 őszén történt esetről is beszámol, amikor mintegy két és félszáz, a szénbányában rabszolgamunkára fogott kínai szökött meg. Kasivaba és társai bekerítették a szökevényeket, sokukat ott helyben agyonlőttek, a többieket elfogták. A rendőrfőnök a helyi koldusokat sem kímélte: azokat évente egy-két alkalommal "összegyűjtötte" és a környékbeli hegyekbe száműzte. 

Máig tagadják a háborús bűnöket

Az állami archívumok hivatala július eleje óta naponta teszi közzé egy-egy japán háborús bűnös újabb vallomását. A lépésre azt követően került sor, hogy a japán miniszterelnök, Abe Sindzo és japán jobboldali politikusok tagadni kezdték, hogy a japánok háborús bűnöket követtek el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül