szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyta az iszlamista többségű parlament Omár el-Hászi kormányát.

Jóváhagyta kedden a feloszlatott, majd az iszlamista erők által újra összehívott Általános Nemzeti Kongresszus (ÁNK) Omár el-Hászi 19 tagú kormányát, így a belpolitikai káoszba süllyedt Líbiának jelenleg két kabinetje van. A kongresszust annak ellenére hívták össze az iszlamisták augusztus közepén, hogy két hónappal ezelőtt egy másik, megválasztott parlament vette át a törvényhozási jogköröket az észak-afrikai országban. Omár el-Hászi kedden megválasztott kormánya a nyilvánosság számára jórészt ismeretlen emberekből áll. 

Az iszlamista többségű ÁNK nem ismeri el a megválasztott líbiai parlamentet és az átmeneti kormányt, mert az külföldi katonai segítséget kért a belpolitikai válság rendezéséhez. A júniusban megválasztott törvényhozás az ország keleti felében, Tobrukban ülésezik, amióta a főváros, Tripoli felett átvették az ellenőrzést az iszlamisták. A nemzetközi közösség által a törvényhozó hatalom letéteményeseként elismert parlament hétfőn felkérte az ország múlt szerdán lemondott előző miniszterelnökét, Abdalláh asz-Szánit az újbóli kormányalakításra. 

Száni és kormánya múlt csütörtökön adta be lemondását, és szintén az ország keleti részébe menekült, miután Tripoliban a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista fegyveres csoportokból álló koalíció harcosai vették át az uralmat az utóbbi napokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!