szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma is él Adolf Hitler egykori kóstolója, aki egyike volt annak a 14 fiatal nőnek, akiket arra kényszerítettek, hogy a mérgezéstől tartó Führer ételét kóstolják. A most 96 éves Margot Woelk egy dokumentumfilmben mesélt erőszakkal teli múltjáról.

14 fiatal nőt kényszerített az SS a második világháború alatt arra, hogy Adolf Hitler kóstolói legyenek, de csak a most 96 éves Margot Woelk élte túl a szolgálatot.

"Teljesen pontosan tudtuk, hogy a britek meg akarták mérgezni őt és hogy mi azért vagyunk, hogy előkóstoljuk az ételeit" - mondta egy vele készült dokumentumfilben Woelk. "Egyeseknek folyt a könnye evés közben, aztán még jobban sírtunk, amikor láttuk, hogy túlélték a kóstolást" - mesélt a 14 fiatal nő mindennapjairól.

Az akkor 24 éves nő berlini, szétbombázott otthonából költözött kelet-poroszországi anyósához 1941-ben, az SS pedig háborús szolgálatra kényszerítette őt, a szolgálat teljesítésének hely pedig a hitleri főhadiszállás, a Farkasverem volt.

Amikor a Führer éppen ott tartózkodott, a nőknek próbaevéshez kellett felsorakozniuk. "Az étel finom volt, nagyon finom. De nem tudtuk élvezni" - mondta Woelk.

Az 1944. július 20-i merényletkísérletet közvetlen közelről élte meg az asszony. A katonák egy filmvetítésre hívták a nőket a főhadiszállás közelében felállított sátorba. "A robbanás letolt minket a fapadokról. Valaki azt üvöltötte: 'Hitler meghalt!'". Ám a Führer csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

A merénylet után a nácik szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be. "Úgy őriztek minket, mint az állatokat" - emlékezett vissza Woelk. Egyik éjszaka egy SS-tiszt egy létra segítségével mászott be a szobájába és megerőszakolta. Az asszony csendben tűrte az erőszakot, reggelre csak a létra maradt ott.

Két és fél évig tartott a kényszermunka, 1944-ben meg tudott szökni a "szolgálatból". A többi nőt agyonlőtték az előrenyomuló orosz katonák.

Woelk később Berlinben a Vörös Hadsereg fogságába esett, ahol két héten át brutális nemi erőszaknak volt kitéve, később emiatt nem is szülhetett gyereket. "Nem akartam tovább élni" - mondta a Der Spiegel német lapnak.

Az asszony most ugyanabban a házban él, ahol született, évtizedekig titkolta múltját, amíg a 95. születésnapja után megtörte a hallgatást.

"Egyszercsak azt gondoltam, végre ki kell engednem ezt magamból, talán azért, mert rémálmaim voltak" - mondta a dokumentumfilmben. "Felejteni akartam. De természetesen ezt nem lehet elfelejteni" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet