szerző:
MTI

Erőszakba fulladt az a békés felvonulás Athénban, amelyet Pavlosz Füszasz egy éve meggyilkolt antirasszista rapper emlékére rendeztek csütörtökön. A gyilkosság annak idején hatalmas felháborodást keltett Görögországban, és a hatóságok ennek nyomán léptek fel a parlamentbe is bekerült szélsőjobboldali párt, az Arany Hajnal ellen.

A megemlékezésre több ezren gyűltek össze a nyugat-athéni külvárosban, Keratsziniben: ott, ahol a 34 éves zenészt tavaly leszúrták a nyílt utcán. Több százan hoztak virágokat, gyertyákat, és sokan viseltek fehér pólót olyan feliratokkal, mint "Nem felejtünk!", "Pavlosz életben van!", "Csapás a nácikra!"

A felvonulás közben több tucat csuklyás fiatal megtámadott több üzletet és bankot, kirakatokat törtek be, kukákat gyújtottak fel, amelyekből kisebb barikádokat emeltek. Több százan csaptak össze a rendőrökkel, akik végül könnygázzal tudták csak megfékezni a zavargókat. A rendőrség egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást arról, vannak-e sérültek és hány embert tartóztattak le.

A fiatal görög rapper Pavlosz Füszaszt, aki antirasszista szövegeiről volt ismert Görögországban, a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt egy híve ölte meg. Görögországban sokáig felrótták a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak, hogy szemet huny a neonáci párt erőszakos megnyilvánulásai felett.

A párt ellen végül nyomozás indult, azt vizsgálják, hogy vajon szervezeti szinten is köze volt-e a gyilkossághoz. A 300 fős athéni parlamentben 18 tagú frakcióval rendelkező szélsőséges pártnak eddig hat képviselőjét helyezték előzetes letartóztatásba, három további képviselő ellen pedig szintén eljárás folyik egyebek mellett bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító