szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erőszakba fulladt az a békés felvonulás Athénban, amelyet Pavlosz Füszasz egy éve meggyilkolt antirasszista rapper emlékére rendeztek csütörtökön. A gyilkosság annak idején hatalmas felháborodást keltett Görögországban, és a hatóságok ennek nyomán léptek fel a parlamentbe is bekerült szélsőjobboldali párt, az Arany Hajnal ellen.

A megemlékezésre több ezren gyűltek össze a nyugat-athéni külvárosban, Keratsziniben: ott, ahol a 34 éves zenészt tavaly leszúrták a nyílt utcán. Több százan hoztak virágokat, gyertyákat, és sokan viseltek fehér pólót olyan feliratokkal, mint "Nem felejtünk!", "Pavlosz életben van!", "Csapás a nácikra!"

A felvonulás közben több tucat csuklyás fiatal megtámadott több üzletet és bankot, kirakatokat törtek be, kukákat gyújtottak fel, amelyekből kisebb barikádokat emeltek. Több százan csaptak össze a rendőrökkel, akik végül könnygázzal tudták csak megfékezni a zavargókat. A rendőrség egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást arról, vannak-e sérültek és hány embert tartóztattak le.

A fiatal görög rapper Pavlosz Füszaszt, aki antirasszista szövegeiről volt ismert Görögországban, a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt egy híve ölte meg. Görögországban sokáig felrótták a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak, hogy szemet huny a neonáci párt erőszakos megnyilvánulásai felett.

A párt ellen végül nyomozás indult, azt vizsgálják, hogy vajon szervezeti szinten is köze volt-e a gyilkossághoz. A 300 fős athéni parlamentben 18 tagú frakcióval rendelkező szélsőséges pártnak eddig hat képviselőjét helyezték előzetes letartóztatásba, három további képviselő ellen pedig szintén eljárás folyik egyebek mellett bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata