szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megdöntötte a mélymerülő Guinness-világrekordot Ahmed Gabr egyiptomi búvár: a pénteki hivatalos bejelentés szerint 332,35 méter mélyre ereszkedett a Vörös-tengerben.

Gabr egy majdnem 14 órás merülés után éjfél után, pontosan 0 óra 20-kor bukkant fel a víz felszínén.

A volt egyiptomi katonatiszt két éven át készült csapatával a világcsúcs megdöntésére a Sínai-félszigeti közkedvelt búvárparadicsomban, Dahabban. Azt mondta: négy éve álmodik arról, hogy túlteljesítse az eddigi rekordot jegyző dél-afrikai Nuno Gomest, aki 2005-ben 318,25 méterig jutott le – írják az al-Ahrám című egyiptomi napilap honlapján.

A világ csúcsait megjárt Omar Szamra – az első egyiptomi és egyben a legfiatalabb arab, aki megmászta a Mount Everestet – Facebook-oldalán keresztül gratulált Gabrnak. Szerinte honfitársa "emberfeletti teljesítménye egy lépéssel előrébb vitte Egyiptomot és az egész emberiséget".

Szamra emlékeztetett, hogy Gabr mélybe ereszkedése mindössze tizenkét percet vett ugyan igénybe, de a felszínre jutás több mint tizenkét órát tartott. A roppant megerőltető akció biztonságos kivitelezése megkövetelte, hogy a búvár többször megálljon, így óvva meg szervezetét attól, hogy a magasnyomás, illetve a testben keletkező gázbuborékok bajt okozzanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána