szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi néhány napban szíriai kurd városnak mintegy 138 ezer lakosa menekült át a szomszédos Törökország területére. Szakértők szerint azonban még tovább emelkedik a menekültek száma, ha folytatódik a dzsihadisták előrenyomulása a Szíriában dúló polgárháborúban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felkészül arra a lehetőségre is, hogy Kobani szíriai kurd városnak mind a négyszázezer lakosa Törökországba menekül az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres csoportosulás elől – tudatta kedden a szervezet.

A tájékoztatás szerint az utóbbi néhány napban a határvárosnak mintegy 138 ezer lakosa menekült át a szomszédos Törökország területére. Szakértők szerint azonban még tovább emelkedik a menekültek száma, ha folytatódik a dzsihadisták előrenyomulása a Szíriában dúló polgárháborúban.

"Felkészülünk arra az eshetőségre is, hogy a város teljes lakossága Törökországba menekül. Kobani lakossága 400 ezer fő" – közölte sajtótájékoztatóján Melissa Fleming, az UNHCR egyik szóvivője. Törökország pénteken megnyitotta határát a szíriai menekültek előtt, akik a múlt héten tömegesen hagyták el Kobani, arab nyelven Ain-al-Arab várost, miután azt az Iszlám Állam fegyveresei bekerítették.

Kobani a harmadik olyan szíriai kurd város, amelyet eddig a harcok többnyire elkerültek. A városban korábban mintegy kétszázezer, a lakhelyéről elüldözött szíriai talált menedékre, de az Iszlám Állam dzsihadista fegyvereseinek előrenyomulása a régióban, továbbá a város elleni támadások arra kényszerítették a lakosok nagy részét (elsősorban a kurdokat), hogy elmeneküljenek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél

Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak

Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak