szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerda este ismét agyonlőtt egy fehér rendőr egy afroamerikai fiatalt. A haláleset miatt tiltakozók a helyi hatóságok közlése szerint egy rendőrautót, valamint számos üzletet és lakóházat megrongáltak, amerikai zászlókat égettek az utcán és késsel dobtak meg egy rendőrt.

Kisebb összetűzések alakultak ki tüntetők százai és rendőrök között az amerikai St. Louis városában péntekre virradó éjjel, ahol azután szabadultak el ismét az indulatok, hogy szerda este egy fehér rendőr agyonlőtt egy afroamerikai fiatalt.

A haláleset miatt tiltakozók a helyi hatóságok közlése szerint egy rendőrautót, valamint számos üzletet és lakóházat megrongáltak, amerikai zászlókat égettek az utcán és késsel dobtak meg egy rendőrt. A nagyjából 400 fős tömeg az éjszaka folyamán a város déli részének több pontját kiabálásba és skandálásba kezdett, szitkokat szórt a felvonuló rendőrökre, akik paprikaspray-vel próbáltak oszlatni.

A tüntetéseken két embert vettek őrizetbe helyi idő szerint csütörtök éjfélig.

Ezúttal lőtt a későbbi áldozat is

A tiltakozást az váltotta ki, hogy szerdán egy 32 éves, szolgálaton kívüli rendőr agyonlőtt egy 18 éves fekete fiút. A hatóságok szerint a fiatal többször rálőtt az őt üldöző rendőrre, aki viszonozta a tüzet. Előző nap is százak tiltakoztak az utcára vonulva az incidens kapcsán.

Az eset mindössze néhány kilométerre történt St. Louis Ferguson nevű elővárosától, ahol augusztusban két héten át zavargások voltak, miután egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest.

Az augusztusi eset áldozata, Michael Brown emlékére több polgárjogi szervezet is felvonulást tervez tartani a hétvégén St. Louisban és Fergusonban. A szervezetek azt követelik, hogy tartóztassák le a Brownt agyonlövő rendőrt. Az interneten ezrek jelezték előre részvételüket a megmozdulásokon.

A szervezők azt hangsúlyozták, hogy békés demonstrációra készülnek, de a fergusoni hatóságok - amelyeket sok bírálat ért, amiért egyesek szerint túlzott erővel léptek fel augusztusban a tüntetőkkel szemben - közölték, hogy nagy tömegekre és esetleges erőszakra számítanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Négymilliárd forintért jön Magyarországra a MotoGP

Négymilliárd forintért jön Magyarországra a MotoGP

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz