szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kíméletlen fellépést, büntetést ígért Tibet párttitkára azokkal a helyi vezetőkkel szemben, akik támogatják a dalai lámát, illetve környezetét - számolt be erről az autonóm terület napilapjának címlapján közölt írás szerdán.

Csen Csuan-kuo, a régió első számú vezetője azt hangoztatta, hogy nincs helyük a vezetésben olyanoknak, akik hamis illúziókat táplálnak az 1959 óta önkéntes száműzetésben élő dalai lámával kapcsolatban, követendőnek ítélik őt és emigrációban élő környezetét, támogatóan részt vesznek a beszivárgó szakadárok által kezdeményezett szabotázsakciókban.

"A párttagoknak és különösen vezető tisztségviselőknek minden szinten meg kell őrizniük az anyaország egységét" - jelentette ki az 59 éves Csen, aki 2011 óta tölti be a párttitkári posztot, előtte Hopej tartomány kormányzója volt.

A Global Times című angol nyelvű napilap a napokban számolt be arról, hogy a kommunista párt korrupcióellenes ellenőrző csoportja felhívta a figyelmet, a régió vezetésének összpontosítania kell a szeparatista törekvések elleni harcra, a társadalmi stabilitás fenntartására. Megfigyelők szerint ennek köze lehet Csen üzenetéhez.

A 80. évében járó, 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett dalai láma az elmúlt időkben többször is hírek főszereplője volt. Míg korábban jelezte, előfordulhat, hogy nőként születik újjá, utóbb azt közölte, az is lehet, hogy nem reinkarnálódik. Legutóbb arról röppentek fel hírek, hogy esély mutatkozott hazalátogatására.

Lhásza vezetői nem egyszer "szerzetesruhába öltözött farkasnak" titulálták a tibeti buddhisták elsőszámú vallási vezetőjét, s állítják, hogy 1959-es távozása óta semmi jót nem tett a tibetiekért. Személyes képviselői legutóbb 2010 februárjában jártak Pekingben, ahol egyértelművé tették a számukra: az állam szuverenitását és területét érintő kérdésekben nem kívánnak tárgyalni vele.

A kínai vezetés általában azt hangoztatja, a dalai láma előtt nyitva áll az út, de visszatérésének feltétele, hogy elfogadja a központi kormány fennhatóságát Tibet felett, továbbá a szocializmus építésének kínai útját és a fennálló regionális autonómiát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel