szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai fővárosban a félidős választásokkal egy időben tartott népszavazáson nagy többséget kapott a marihuána legalizációja, Oregonban és Alaszkában épphogy átcsúszott.

A jövőben teljesen megengedett lesz a marihuána személyes célú élvezeti cikként való birtoklása Oregon és Alaszka szövetségi államokban, valamint az amerikai fővárosban, Washingtonban a keddi "félidős választásokkal" egy időben tartott referendumok eredményeként. Floridában ugyanakkor megbukott a kábítószer orvosi célú használatának legalizálásáról rendezett voksolás.

Az előzetes eredmények szerint az Egyesült Államok északnyugati részén található Oregon államban a választók 54 százaléka mondott igent a marihuána legalizálására, míg 46 százaléka elutasítóan szavazott. Washingtonban a részeredmények szerint a polgárok 65 százaléka támogatta az intézkedést és csak 28 százaléka ellenezte. Alaszkában az első eredmények alapján a kábítószer legalizálására a szavazók mintegy 50 százaléka mondott igent.

Az amerikai fővárosban a marihuána használatát pártoló aktivisták az utcán ünnepelték a referendum kimenetelét. Washingtonban a marihuána legalizálásának kérdésében a fővárosi kerületet felügyelő kongresszusé lesz majd az utolsó szó.

Washingtonban a személyenkénti két uncia (56,7 gramm) marihuána és hat növény, Oregonban nyolc uncia (226,8 gramm) és négy növény, Alaszkában pedig egy uncia (28,35 gramm) és hat növény legalizálásról szólt a népszavazás.

Az Egyesült Államok két nyugati államában, Coloradóban és Washingtonban már két évvel ezelőtt megszavazták egy referendumon a kannabisztermékek élvezeti cikként történő használatának engedélyezését.

Az amerikai szövetségi törvény szerint továbbra is tilos a kannabisz fogyasztása, eladása és birtoklása, de mintegy 20 állam már részben vagy teljesen feloldotta a tilalmat.

Népszavazások az abortuszról, a minimálbérről

A marihuána fogyasztásának engedélyezése mellett országszerte több más témában is tartottak népszavazást a félidős választásokkal egy időben. Öt államban – Illinois-ban, Arkansasban, Nebraskában, Dél-Dakotában és Alaszkában – a szövetségi szinten óránként 7,25 dollárban (mintegy 1800 forintban) rögzített minimálbér megemelésével kapcsolatban kérték ki a lakosság véleményét. Az előzetes eredmények szerint mind az öt helyen megszavazták az intézkedést.

Három államban az abortusz korlátozásával kapcsolatos referendumot írtak ki. Coloradóban a lakosság leszavazta azt a kezdeményezést, hogy az állami büntető törvénykönyvben "személyként" utaljanak a magzatra. Észak-Dakotában sem ment át az a javaslat, amelynek értelmében az alkotmányba foglalták volna az "élethez való elidegeníthetetlen jogot" az emberi fejlődés minden szakaszában. Tennessee államban a keddi referendumon jóváhagyták azt a kezdeményezést, amely feljogosítja a törvényhozókat az abortusszal kapcsolatos állami rendeletek módosítására.

Néhány népszavazásnak a fegyverviselés volt a tárgya. Alabamában a szavazók például jóváhagyták az állami alkotmánynak a fegyvertartáshoz való jog megerősítését célzó módosítását, amely szerint ezentúl semmilyen nemzetközi egyezmény vagy törvény nem tilthatja és korlátozhatja a polgárok alapvető jogát a fegyverviseléshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét

A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen