szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kelet-közép-európai államokról szóló írásában a német konzervatív lap szerzője azt írta: Orbán rendszere politikailag egy plebiszcitárius (népszavazáson alapuló) diktatúra vonásait mutatja", a gazdasági modellje viszont a kínai, orosz és török államkapitalizmusra emlékeztet. Nem úgy, mint Ororszországban, itt az oligarchák hajtják uralmuk alá a politikusokat – írta.

Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) egy Kelet-Közép-Európáról szóló írásában foglalkozott Magyarországgal a szerdai számában.

A FAZ Lopakodó oligarchizálódás címmel közölte Karl-Peter Schwarz írását, aki a kelet-közép-európai térségben 1989 óta kibontakozott gazdasági változásokat összefoglalva kiemelte, hogy a növekedési rátára és a külkereskedelmi mérlegre összpontosító "csőlátás" fókuszából kimarad a 2008-2009-es válságévek óta jelentősen megmutatkozó "negatív trend", amelyet Orbán Viktor után "az 'illiberális demokráciába' vezető útnak" lehet nevezni.

A FAZ szerzője szerint "Orbán rendszere politikailag egy plebiszcitárius (népszavazáson alapuló) diktatúra vonásait mutatja", a gazdasági modellje viszont a "kínai, orosz és török példát követő államkapitalizmus", és "enyhébb formában" hasonló fejlemények tapasztalhatók máshol is Közép-Európában.

Hozzátette: a térségben már hosszabb ideje zajlik a "lopakodó oligarchizálódás", ami a kormányok, pártok és olyan vállalkozók szoros kapcsolatának következménye, akik a "politikailag irányított privatizáció során hatalmas vagyont halmoztak fel".

Megjegyezte: az utóbbi tíz évben számos korrupciós botrány mutatott rá arra, hogy az ideológia és politikai program alapján meghatározott pártok "gyorsan erodálódnak" és egyre inkább alárendelődnek befolyásos konszernek érdekeinek.

Oroszországgal ellentétben – ahol az oligarchák alávetik magukat Putyin "titkosrendőri rezsimjének" – a kelet-közép-európai posztkommunista államokban az oligarchák hajtják uralmuk alá az államot – írta Karl-Peter Schwarz, hozzátéve, hogy az oligarchák érdekeinek "a külpolitika és külgazdaság-politika beszűkülése" felel meg, és ennek tulajdonítható, hogy a kormányok "kelletlenül" bírálták a Krím annektálását és a kelet-ukrajnai orosz "inváziót", és főleg arra törekedtek, hogy hátráltassák az Oroszország elleni szankciókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt