szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Menesztette a korrupcióval, nepotizmussal és hozzá nem értéssel vádolt miniszterelnököt szerdán a mongol parlament - jelentette be a közép-ázsiai ország állami rádiója.

A hetvenhat fős parlamentnek a szavazáson részt vevő 66 tagja közül 34-en voksoltak arra, hogy Norovin Altankhujag távozzon a kabinet éléről. A kormánykoalíció nyolc tagja nem jelent meg a szerdai bizalmi szavazáson.

A mongol belpolitikában körülbelül egy hónapja uralkodik zűrzavaros helyzet, mióta a kormányfő parlamenti felhatalmazást kapott néhány minisztérium összevonására. Azóta az átszervezés körüli viták miatt lemondott a kabinet hét tárcavezetője, beleértve a külügyminisztert és a bányászatért felelős tárcavezetőt is. Ezután a Mongol Néppárt, a legnagyobb ellenzéki tömörülés lemondásra szólította fel Altankhujagot, aki mögül végül már a kormánykoalíció is kihátrált.

Az Oroszország és Kína szomszédságában fekvő ország az elmúlt években rekordmértékű gazdasági növekedést könyvelhetett el: 2011-ben 17,5 százalékkal nőtt Mongóliában a bruttó hazai termék. A fellendülést mindenekelőtt a szén, a réz és a vasérc iránti kereslet megnövekedése okozta.

2014 első félévében azonban 5,7 százalékra esett vissza a mongol gazdasági növekedés, valamint megnőtt az infláció. Emellett idén a tavalyi évhez képest 59 százalékra csökkentek a külföldi befektetések.

A Hszinhua kínai hírügynökség augusztusi adatai szerint a nagyrészt szénből és rézből álló mongol export 90 százaléka a szomszédos Kínába irányul, és a közép-ázsiai országban bejegyzett külföldi vállalatok 49 százaléka kínai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban