szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új-Zélandon szigorúbban fogják figyelni azokat, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz, és megpróbálják megakadályozni őket ebben. A kormány ugyanakkor kizártnak tartja, hogy harcoló katonákkal vegyen részt a terroristák ellen fellépő nemzetközi koalícióban – mondta szerdán John Key új-zélandi miniszterelnök.

A kormányfő elismerte, hogy az országban nőtt az Iszlám Állam miatti veszély, mert 30-40 új-zélandi vesz részt személyesen a harcokban, pénzügyileg hozzájárul azokhoz, vagy más módon támogatja a dzsihadistákat.

További 40 ember ellen pedig nyomozás van folyamatban ilyen gyanúval. Fennáll a veszély, hogy egyesek azt tervezik: terrorcselekményt követnek el a szigetországban – mondta.

Az új-zélandi hatóságok sűrűbben fognak élni az útlevelek ideiglenes felfüggesztésének vagy bevonásának eszközével, a biztonsági szolgálatok pedig több pénzt, nagyobb hatáskört kapnak az Iszlám Állam feltételezett támogatóinak figyelésére. 

Új-Zéland növeli az Irakból vagy Szíriából a harcok elől elmenekülő emberek humanitárius segélyezését – ígérte Key.

Azt is mondta: az ország nem küld semmiféle szárazföldi vagy különleges katonai alakulatot harcolni a térségbe. Az új-zélandi hadsereg viszont tud segíteni az iraki hadseregnek harci képessége növelésében, és lehet, hogy ezt meg is fogja tenni – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt

Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Aki francia iPhone-t vesz, az kap mellé fülhallgatót

Aki francia iPhone-t vesz, az kap mellé fülhallgatót