szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olasz, német és francia lapok cikkeztek Magyarország zűrös diplomáciai viszonyairól, kitlitási botrányáról és a szabadságjogok helyzetéről. A Le Monde Horváth András ex-NAV-os sorsáról is beszámolt.

Az Il Venerdi, a La Repubblica című olasz napilap magazinújságja Rákosi Mátyás szalámitaktikájához hasonlította az írás szerint az ellenzéket és az internetes szabadságot lépésről lépésre felszámoló magyar kormányfő politikáját. A cikk hangsúlyozta, hogy Angela Merkel német kancellár és Európa is hallgat az internetadóról, kivéve Neeli Kroes volt európai digitális biztost. "Komolyan Obama Amerikája lép és emeli fel a szavát" – vélte a lap közép-európai tudósítója.

A német Die Welt című lap  A magyarok csalódottak az EU visszafogottsága miatt címmel közölt interjút Michael Roth-tal, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminiszterével, a beszélgetést felvezető szövegben kiemelve, hogy Orbán "mindig újabb javaslatokat terjeszt elő a szabadságjogok korlátozására", az államminiszter pedig elvárja, hogy Brüsszel intézzen "határozott szavakat" Budapestnek. Az amerikai beutazási tilalommal összefüggésben Roth azt mondta, hogy a magyar civil társadalomban ugyan csalódottság érzékelhető az EU visszafogottsága miatt, de Washington lépése "számunkra nem téma", hiszen az EU-n belül "jó okokból" nincs lehetőség "klasszikus kétoldalú szankciókra".

Lázár János miniszter és André Goodfriend amerikai ügyvivő a minap
©

A francia Le Monde Durvul a hangnem Magyarország és az Egyesült Államok között címmel közölt tudósítást honlapján. Joelle Stolz tudósító megemlítette, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke érthetetlennek tartja a szerinte rosszindulatú vádakat, pedig a szervezet hírnevét a Horváth András volt adóhatósági munkatárs által 2013 novemberében kirobbantott botrány már megtépázta. Ahelyett, hogy gratuláltak volna neki a civil kurázsihoz a nyilvánosságra hozott csalások miatt, támadások áldozata lett.

"Az ő viszontagságai meggyőzték Washingtont, hogy semmilyen segítséget nem kaphat Budapesttől" a Bunge amerikai vállalat ügyében, amely arra tett panaszt, hogy magyarországi konkurensei csúszópénzért cserében nem fizettek áfát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy