szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már összesen tizennyolc olyan esetet rögzítettek az elmúlt napokban, amikor drónok repdestek francia atomerőművek fölött. Eddig két embert vettek őrizetbe a titokzatos drónreptetések miatt.

Újabb drónt észleltek péntekre virradó éjjel egy francia nukleáris létesítmény felett az országi déli részén található Marcoule-ban - közölték rendőrségi források. A kutatóközpont felelőseit kihallgatták, akik feljelentést is tettek, de a hatóságok semmilyen nyomát nem találták sem a kereskedelmi forgalomban kapható pilóta nélküli repülőgépnek, sem az azt irányító személyeknek. 

Pénteken derült ki az is, hogy szerdán a Saint-Albanban található atomerőmű felett is elrepült egy drón, amiért az igazgatóság feljelentést tett. Ezzel 18-ra emelkedett az elmúlt hónapban atomerőművek közelében észlelt rejtélyes drónrepülések száma. 

Pénteken egyébként hivatalos eljárás indult az ellen a két férfi ellen, akiket szerda este vettek őrizetbe a közép-franciaországi Belleville-sur-Loire atomerőműve közelében. "Repülők számára tiltott övezetben végrehajtott szándékos reptetés" ellenük a vád, de nem gyanúsítja az ügyészség őket azzal, hogy közül lenne a többi létesítménynél észlelt drónok reptetéséhez. 

A 31 és 24 éves férfit két napig tartó kihallgatás után pénteken elengedték, s rendőrségi felügyelet alá helyezték őket - közölte a bourges-i ügyészség. A két férfival egy 21 éves nőt is őrizetbe vettek szerdán, de őt már csütörtökön elengedték. Vincent Bonnefoy ügyész elmondta: a három ember "veszélytelen, szenvedélyes modellező". Távirányítós hajójukat akarták lefilmezni az atomerőmű mellett található tavon, amikor őrizetbe vették őket. "Az ő repüléseiknek semmi közük a Franciaországban a többi atomerőműnél október eleje óta észlelt drónokhoz" - hangsúlyozta az ügyész.   

Az október 5. óta észlelt valamennyi drón sötétben, este 7 óra és éjfél között, vagy pedig kora reggel repült át a zárt területeken. A hatóságok egyelőre nem tudták azonosítani a gépek irányítóit, és azt sem tudták megállapítani, hogy ezek összehangolt akciók voltak-e, de állították, hogy a nukleáris létesítmények biztonságát nem fenyegetik a pilóta nélküli repülőgépek. Az atomerőműveket megközelítő drónok kereskedelmi forgalomban kapható, nagyon könnyű gépek, amelyek nem képesek robbanószert szállítani. 

Franciaországban nukleáris létesítményeket öt kilométeres körzetben és ezerméteres magasságig tilos repülővel megközelíteni. A törvény megszegői egy év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten