szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiába tiltakoztak állatvédő szervezetek, ismét adott ki engedélyeket farkasok kilövésére idén a szlovák földművelésügyi minisztérium. A Szlovák Vadászkamara honlapján nyilvánosságra hozott kvótából kiderül, hogy a tárca az idei vadászszezonra nyolcvan farkas kilövését engedélyezte.

Bár az Európai Unió tagállamainak többségében a farkas védett, és kilövése tilos vagy csak külön engedély alapján lehetséges, Szlovákiában az erre vonatkozó szabályozás kevésbé szigorú, és idényjelleggel lehetővé teszik a vadászatát.

A Szlovákiában élő farkasok létszámáról csak becslések léteznek, és ezek is nagyon eltérőek. Míg a vadászegyesületek statisztikái szerint számuk ezertől akár több mint kétezerig terjedhet, a környezetvédők szerint a valós létszám a töredéke lehet, az állami természetvédelmi alap pedig 600 példány létezéséről tud.

Szlovákiában 1995-ben az egész országban betiltották a farkasok vadászatát. Ezt a szabályozást 1999-ben részlegesen feloldották, és azóta az ügyben illetékes szaktárca minden évben kvótában szabja meg a kilőhető farkasok számát. Az engedély az utóbbi években száz feletti példányról rendelkezett, ugyanakkor az elejtett állatok száma rendszerint ennél több lett.

A helyzet hosszú évek után tavaly először javult némileg, miután a környezetvédelmi tárca szűkítette azokat a területeket, ahol a farkasra vadászni lehet, és megtiltotta a ragadozó csoportos vadászatát. Az Európai Unió garanciákat kért ugyanis Szlovákiától arra, hogy az ország képes biztosítani a területén élő farkasállomány fennmaradását.

Az egyik legaktívabb szlovák környezetvédelmi szervezet, a Vlk (Farkas) szerint a Szlovákiában élő farkaspopuláció csak az egyéb vadak természetes szelekciójának biztosításához elég. A tárca által kiadott kvótát túlzónak tartják ezért.

Katarína Grichová, a Vlk aktivistája azt mondta: a szlovák vadászegyletek saját érdekeiket követve túlbecsülik a farkasok állományát és a vadállományban általuk okozott pusztítást. Tavaly hivatalos statisztikák szerint Szlovákiában nem egész ezerháromszázra volt tehető a farkasok által megölt nagyvadak – szarvasok, őzek, vaddisznók – száma, ugyanakkor a vadászok több mint 71 ezer ilyen állatot ejtettek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ronaldinho is koronavírusos

Ronaldinho is koronavírusos

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt