szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Spanyolország északkeleti régiójában, Katalóniában vasárnap reggel 9 órakor megkezdődött a nem hivatalos népszavazás az országrész függetlenné válásáról.

A jogi érvénnyel nem bíró, de nagy érdeklődéssel várt voksolásra a madridi központi hatalom - a kormány és az alkotmánybíróság - tilalma dacára kerül sor. A szavazóknak két kérdésre kell válaszolniuk: "akarja-e, hogy Katalónia állam legyen?", és ha igen, "akarja-e, hogy független legyen?"

Összesen 5,4 millióan, köztük a 16. életévüket betöltöttek és a külföldiek nyilváníthatnak véleményt. Katalóniának 7,5 millió lakója van a 47 milliós Spanyolországban. Minden szavazásra jogosult azonban bizonyosan nem megy el, mert a "nem" hívei bojkottálják az eseményt. A legderűlátóbb becslések szerint mintegy kétmilliónyian járulnak majd az urnákhoz.

©

Az utolsó felmérések szerint a gazdag régió lakóinak fele óhajtja a függetlenséget. Barcelonát régi viták állítják szembe Madriddal, amely nem hajlandó még nagyobb autonómiát adni a már most is jelentős önálló jogkörökkel rendelkező nemzetiségi autonóm körzetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj

Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Megnövelték az összes Tesla hatótávját