szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fagyos viszony enyhülni látszik, tárgyalt egymással a kínai elnök és a japán kormányfő.

Az erősen megromlott kétoldalú kapcsolatok javítása jegyében tárgyalt egymással a kínai elnök és a japán miniszterelnök Pekingben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója előtt az Országos Népi Gyűlés Házában – számolt be a kínai állami média. 

A Hszinhua hírügynökség külön kiemelte: Hszi Csin-ping és Abe Sindzó megbeszélésére a japán fél kérésére került sor. A két politikus hivatalosan nem érintkezett azóta, hogy a posztján van, mivel az országaik közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok – elsősorban egy kelet-kínai tengeri területi vita miatt – évtizedek mélypontjára süllyedtek.

Hszi kijelentette, Kína reméli, hogy Japán továbbra is a békés fejlődés útját fogja követni, és "körültekintő" védelmi és biztonsági politikát folytat. Egyúttal felszólította Japánt, hogy tegyen többet a közte és a környező országok közötti kölcsönös bizalom megerősítéséért, vállaljon konstruktív szerepet a térségi béke és stabilitás megteremtésében. Úgy vélte, a "közeli szomszédok" között a stabil és egészséges kapcsolatok lakosaik és a régió érdekét szolgálják.

Abe közölte, hogy országa a békés fejlődés útját járja, kormánya pedig ugyanazt az álláspontot képviseli a történelmi kérdésekben, mint elődei. Japán kész tartani magát a kapcsolatok normalizálását szolgáló – három napja elfogadott – négypontos megállapodáshoz, azt egy új kezdetnek tekinti. "Kína békés fejlődése fontos lehetőség Japánnak és a világnak" – idézte Abét a kínai média.

Japán és Kína a múlt hét pénteken állapodott abban, hogy folyamatosan visszaállítja a két ország közötti politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet, és egy "válságelhárító rendszer" létrehozásáról is döntöttek. Rögzítették, hogy a kelet-kínai-tengeri Tiaojü/Szenkaku-szigetek kérdésében eltérő álláspontot képviselnek. Kisida Fumio japán külügyminiszter szombaton újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy partnerével megállapodott a magas szintű tárgyalások újraindításában. Úgy vélte, lehetőség született arra, hogy a japán-kínai kapcsolatok visszatérjenek a normális kerékvágásba.

A szintén Pekingben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a térség szempontjából is hasznos, "konstruktív kezdeti lépésnek" nevezte a kínai-japán közeledést szolgáló megállapodást, és üdvözölte a feszültségek csökkentésére irányuló lépést. Az ausztrál diplomácia vezetője Julie Bishop hasonlóképpen nyilatkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása