szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Uniót tette felelőssé a gazdasági válságért és valódi rendszerváltást követelt az Európai Parlament (EP) épületében a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából szerdán elmondott beszédében Václav Klaus, Csehország korábbi elnöke.

"Az EU gátat vet minden pozitív változásnak" - mondta az EU-val szembeni éles bírálatairól ismert korábbi cseh államfő, és úgy vélte, az európai közösség rendszerének már az alapjai is elhibázottak. A Nigel Farage brit nacionalista politikus vezetésével alakult euroszkeptikus EP-frakció előtt beszélve Klaus azt hangoztatta, hogy a "részleges kozmetikázás" semmin sem változtat, az EU-nak rendszerváltásra van szüksége, "valami hasonlóra, mint ami 1989-ben történt".

Emellett a cseh politikus kifejtette, hogy az EU gazdasági rendszere és intézményeinek centralizált politikája tehető felelőssé a gazdasági válság kialakulásáért. "A gazdasági stagnálás nem történelmi okokra vezethető vissza, emberek idézték elő" - szögezte le Klaus.

Ezután a korábbi államfő rátért az 1989-es csehszlovák rendszerváltásra, és azt mondta: amikor 25 évvel ezelőtt megbukott a kommunista rezsim, az emberek szabadságra és kapitalizmusra vágytak. "Tudtuk, hogy bármiféle harmadik utas megoldást - például európai szocializmus formájában - elutasítana a lakosság" - magyarázta Klaus, és hozzátette: "az átmeneti periódus tömeges privatizációt és radikális liberalizációt hozott, ez azonban csupán néhány évig tartott".

A cseh politikus ezután sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Prága a kilencvenes években elkezdte a közeledést Brüsszel felé. "Sajnos ellenkező irányú folyamat indult be az EU irányába tett lépések, majd a későbbi csatlakozás miatt" - mondta Klaus, és hangsúlyozta, hogy emiatt a cseh gazdaság manapság szabályozottabb és egységesítettebb, mint tizenöt évvel ezelőtt. "1989-ben ezt lehetetlennek tartottuk volna, mert az állami beavatkozás akkoriban annyira hitelét vesztette, és meggyőződésünkké vált, hogy bármiféle kormányzati hiba sokkal rosszabb hatást kelt, mint a szabad piac bármiféle ballépése" - magyarázta az egykori cseh elnök, és hozzátette, hogy sajnos tévedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban