szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénzt ígér a cseh állam azoknak a cseheknek, akik bárhol a világban úgy döntenek, hogy hazatelepülnek. A program rövidesen a kormány elé kerül, a részleteket csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A belügyi és a külügyi tárca azután készítette el közösen ezt a programtervezetet, hogy az Ukrajnában élő volinyi csehek egy csoportja, körülbelül négyszáz ember, az ottani háborús helyzet miatt azzal a kéréssel fordultak a cseh kormányhoz: támogassa visszatelepülésüket.

Ha a programtervezetet a cseh kormány elfogadja, az állam "indokolt esetekben és szigorúan egyéni elbírálás alapján" a hazatelepülő cseheknek egyebek között legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosítana, a 18 éven felüli személyek 50 ezer, a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás egyszeri anyagi támogatást kapnának.

Az állam továbbá segítséget nyújtana a hazatelepüléshez, a tartós lakhely, illetve munkahely megszerzéséhez is. A tervezetben néhány más támogatást, például az érintettek egészségbiztosításának fedezését is említik. A költségeket a belügyminisztérium biztosítaná.

A támogatás odaítéléséről a belügyminiszter dönt majd, tekintettel a kérelmező társadalmi és szociális helyzetére. Automatikus jogi igény a támogatásra nem lesz.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök egyetért a tervezettel és szorgalmazza elfogadását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!