szerző:
hvg.hu

Testvérpár hajtotta végre a Charlie Hebdo-merényletet, de a bostoni merényletnél és a magyarországi roma gyilkosságoknál is fontos szerepet játszott a vérségi kötelék.

A Kouachi fivérek
©

A Charlie Hebdo-merénylet, illetve az azt követő túszdráma főszereplője egy testvérpár volt. A 34 éves Said és a 32 éves Chérif Kouachi korán megtanulták, hogy csak egymásra számíthatnak: szüleik korán meghaltak, ők pedig egy rennes-i árvaházban, majd egy ottani nevelőszülő házaspárnál nőttek fel. A nevelőapjuk tért át az iszlámra, de rájuk leginkább egy fiatal prédikátor, Farid Benyettou hatott, aki nehéz sorsú arab származású fiatalokat gyűjtött maga köré, és látott el radikális iszlamista propaganda anyagokkal és útmutatással.

Said, akit kettejük közül az igazi agresszornak és éceszgébernek tartottak, Jemenben vett részt fegyveres kiképzésen, és találkozott Anwar al-Awlakival is, az al-Kaida egyik szellemi irányítójával. Awlaki volt állítólag az, aki a Charlie Hebdo karikaturistái megölésére szólított fel. Chérifet egykori védőügyvédje úgy írta le, mint egy tudatlan gyereket, aki találkozott olyanokkal, akik elhitették vele, hogy ő mennyire fontos, és ehhez az iszlámot is felhasználták. Said és Chérif is élénk kapcsolatot ápolt hasonló gondolkodású, radikális iszlamista fiatalokkal, Chérif az utóbbi években ugyanakkor kifelé visszafogottabb életet élt: dolgozott egy halpiacon és állandó barátnője volt.

Túszmentés Párizsban
©

Káin és kis Káin

A testvéreknél hasonló a neveltetés, ugyanabban a közegben szocializálódnak. Hasonló a sorsuk, a gondolkodásuk. Különösen, ha kicsi a korkülönbség, a fiatalabbik sokszor feltétel nélkül felnéz és követi a másikat – mondta a hvg.hu-nak Bolgár Judit pszichológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára azzal kapcsolatban, hogy testvérek miért lehetnek ideális elkövetői egy terrorista támadásnak. Szerinte a szoros vérségi kötelék és a jó testvéri kapcsolat miatt a bizalom is feltétlen, a testvérek minden bizonnyal azt gondolják egymásról, hogy képtelenek lennének a másikat elárulni.

A pszichológus szerint biztos, hogy van a testvérek között is falkavezér: az egyikük a főnök, a másikuk a végrehajtó, aki nem is mer, de nem is akar ellentmondani a testvérének. Bolgár szerint ugyan a külső kapcsolataik miatt a testvérek is a terrorelhárítás látókörébe kerülhetnek, de mivel az ilyen rajtaütéseknél egy-egy pár fős kivégzőosztag működésbe helyezéséről van szó, nagyon nehéz kívülről előre jelezni, hogy a résztvevők mikor lépnek akcióba. Mivel a testvérek egymással gyakrabban lépnek kapcsolatba, a mozgásukból, a találkozásaikból a nyomozók nem tudnak messzemenő következtetéseket levonni – legalábbis egy küszöbön álló akcióra nehéz következtetniük.

„Amiben tudtam, segítettem”

Kiss Árpád
©

Testvérek halálos szövetségére a magyar közvéleménynek elsőként leginkább a 2008-2009 során elkövetett, hat halálos áldozatot követelő romagyilkosságok tettesei közül kettő, Kiss Árpád és Kiss István ugorhat be. A testvérek közül Árpád volt a domináns, egyfelől ő volt a gyilkos csoport „esze”, másfelől családilag is hamar helyt kellett állnia: ahogy egy interjúban is egy kérdésre adott válaszából kiderül: „Testvérével, Istvánnal is összetartó csapat voltak? – Igen. Apám korán meghalt, így nagyobb felelősség hárult rám a családban. Ezért amiben tudtam, segítettem Istvánt."

De ugyanígy testvérpár követte el a Boston Marathon befutójánál három halálos áldozattal és 260 sebesülttel járó bombamerényletet is 2013-ban. A dagesztáni származású, csecsen nemzetiségű Carnejev testvérek 10 éve éltek az USA-ban, és az afganisztáni, iraki események (és iszlamista propaganda) miatt döntöttek úgy, hogy bombát robbantanak. Az elkövetéskor 19 éves Dzsohart, és bátyját, a 26 évesen robbantó, majd a hajtóvadászat alatt meggyilkolt Tamerlant anyjuk irányította az iszlám felé (Tamerlantól kérte, hogy hagyjon fel a boksszal, mert a muzulmán törvények szerint az arcot nem szabad megütni), mert félt, hogy fiai nem tudnak ellenállni a kicsapongó életmódnak, ám Tamerlan később már dzsihadistákkal lépett kapcsolatba.

TEK: Testvérek, ezért még elszántabbak
Annak, hogy a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői közül ketten testvérek, lélektani szempontból lehet inkább jelentősége – válaszolta a hvg.hu részére a Terrorelhárítási Központ (TEK). „A két testvért az ideológián túl vérségi kapcsolat is fűzi egymáshoz. Jól ismerik egymást, valószínűleg mindenre hajlandóak a másikért, ami azzal a hittel erősítheti őket, hogy mindenben számíthatnak a másikra, így még elszántabbak lehetnek. Az eddigi felvételeket és információkat elemezve azt állíthatjuk – tették hozzá –, hogy valamilyen kiképzésben bizonyosan részesültek. Mindez nem jelenti azt feltétlenül, hogy 'profik', de nagy valószínűséggel nem most öltek először, harctéri tapasztalatuk is lehet.”
A bostoni robbantás utáni percekben
©

Sorozatgyilkos testvérek

Nem terrorista, hanem sorozatgyilkos testvérpárokat is szép számmal találni a múltból. A Bondurant ikrek több embert öltek meg közösen vagy egymásnak segédkezve, a szintén gyilkos Ranes fivérek úgy emlékeztek, gyerekkorukban nagyon közeli kapcsolatban voltak, úgy élték meg, az egyetlen társaságot jelentették egymásnak egész életükben, sőt az egyikük felesége később hozzáment a másikhoz. A Carr fivérek 2000-ben hatoltak be egy házba, az ott lévő két fiatal párt megalázták, bántalmazták fizikailag és szexuálisan is, majd fejbe lőtték őket. Az egyikük azonban túlélte az esetet (amely Wichita Horror néven került a hírekbe), és vallomása segítségével a rendőrség elfogta a testvéreket, akik a mai napig halálbüntetésük végrehajtására várnak. A Cook testvérek 1973 és 81 között 9 embert öltek meg, köztük egy 12 éves kislányt, akit iskolából hazamenet az utcáról raboltak el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban

Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban