szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Pénteken késő délután megölték mindhárom terroristát a francia rendőrök két összehangolt akcióban, lezárva ezzel a három napja tartó hajtóvadászatot. Egy Párizs közeli gyártelepen lelőtték a francia karikaturisták gyilkosait. Kelet-Párizsban a csütörtöki rendőrgyilkos férfi ejtett túszokat egy kóser közértben, itt is ugyanakkor indított támadást a rendőrség. A túszejtőt lelőtték, de a túszok közül is négyen meghaltak, így az elmúlt napok franciaországi terrorcselekményeinek már összesen 17 ártatlan áldozata van. Négy rendőr is megsérült az akcióban. Péntek este tévébeszédet mondott Francois Hollande francia államfő, aki a támadást "undorító, antiszemita tettnek", a támadókat pedig őrülteknek nevezte. Vasárnapra nagyszabású demonstrációt szerveznek, amelyen több európai politikus, köztük Orbán Viktor is részt vesz.

1 2 3 4 5 6 7
15
Sorrend megfordítása

Percről percre tudósításunkat lezárjuk

A pénteki párizsi eseményekről szóló tudósításunkat most zárjuk, de az esetleges újabb fejleményekről természetesen hírt adunk.

Obama: Amerika kiáll Franciaország mellett

Franciaország népének tudnia kell, hogy az Egyesült Államok kiáll mellette – mondta Barack Obama amerikai elnök pénteken a Tennessee állambeli Knoxville-ben. Az amerikai elnök figyelmeztetett, hogy a terrorizmus fenyegetése a párizsi válság megoldódása ellenére nem szűnt meg. Kijelentette, hogy az amerikai rendőri és hírszerző szervek továbbra is szorosan együttműködnek majd a francia társintézményekkel, melyeknek teljesítményéről elismeréssel szólt. Obama együttérzését fejezte ki azoknak, akik hozzátartozóikat veszítették el a Franciaországban az elmúlt három nap folyamán elkövetett terrorcselekményekben.

Orbán is részt vesz a terrorellenes meneten Párizsban

Orbán Viktor köszönettel és tisztelettel elfogadta a meghívást a vasárnapi terrorellenes menetre – közölte a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője

Az Anonymus bosszút esküdött a terroristák ellen

Dzsihadista weboldalak és terrorizmushoz köthető közösségi oldalak lekapcsolásával áll bosszút a párizsi terrorcselekményekért az Anonymus hackercsoport. Videóban hirdették ki tervüket – írta a Telegraph.

A videón elítélték a 12 ember halálával járó támadást a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen. A felvételen látható figura, akinek a hangját is eltorzították, úgy fogalmazott: "háborút hirdetünk ellenetek, a terroristák ellen".

Fotó: Ilyen címlappal jelent meg a Spiegel

Európai nagyágyúk mennek vasárnap Párizsba tüntetni

A terror ellen és az áldozatok emlékére szerveznek menetet a francia politikai pártok vasárnapra. A párizsi megmozduláson több EU-s politikus is részt vesz, így például Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, valamint Mariano Rajoy spanyol és Matteo Renzi olasz miniszterelnök.

Hollande büszke a francia rendőrökre

"Franciaország, még ha tisztában is van azzal, hogy szembenézett (a fenyegetettséggel), még ha tudja is, hogy bátorságra és bravúrokra képes férfiakból és nőkből álló biztonsági erőkkel rendelkezik, nem szabadult meg végleg a fenyegetettségtől, amelynek céltáblája. Óvatosságra, egységre és mobilizációra kérem önöket" – mondta a franciaelnök a France 2 francia közszolgálati televízióban péntek este közvetített beszédében. Hollande Franciaország fenyegetettségét a nemzet olyan tragédiájának nevezte, amellyel "kötelességünk szembenézni".

"Azoknak, akik elkövették ezeket a terrorcselekményeket, ezeknek az őrülteknek, ezeknek a fanatikusoknak, semmi közük a muzulmán valláshoz" – hangsúlyozta az államfő. A köztársasági elnök üdvözölte a délutáni túszmentő akciókban részt vett csendőrök és rendőrök "bátorságát, bravúrosságát és hatékonyságát". "Büszke vagyok rájuk" – tette hozzá.

Fotók: Montpellierben is történt egy túszejtés

Itt nem terroristák ejtettek túszt, hanem egy félresikerült rablás történt.

©
©
©

Közömbösen fogadták a fivérek megölését a Charlie Hebdo megmaradt munkatársai

A szatirikus lap szétlőtt szerkesztőségnek helyet adó Libération egy vezetője azt mondta, a Charlie Hebdo megmaradt munkatársai józanul, szinte közömbösen fogadták a hírt, hogy kollégáik gyilkosait megölték a rendőrök.

Négy rendőr sérült meg a túszmentő akciókban

Bernard Cazeneuve belügyminiszter megerősítette, hogy négy rendőr sérült meg a műveletekben.

©
1 2 3 4 5 6 7
15

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”