szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

"Már nem kell többet kampányolnom" – mondta Barack Obama amerikai elnök az évértékelő beszédében, amelyben azért odaszúrt egyet a republikánusoknak is.

Obama évértékelő beszédében kedden a saját karrierjével kapcsolatban egy poént is elsütött. "Már nem kell többet kampányolnom" – mondta Barack Obama, aki már a második ciklusát tölti az amerikai elnöki székben. Elnöksége 2017-ben jár le, és az amerikai alkotmány értelmében ezután többet nem indulhat az elnökségért.

Obama szavaira, hogy már nem kampányol többet, a republikánosok zajongani és tapsolni kezdtek, mire az elnök feléjük fordult és csak annyit mondott: "Tudom, mert mindkettőt megnyertem". Erre a demokraták felállva tapsolták meg az elnököt, aki kétszer ugyan nyert az elnökválasztáson, de pártja egyébként elvesztette a novemberi "félidős" választásokat.

Elemzők szerint az elnöki beszéd olyan volt, mintha tényleg megnyerte volna az elnökválasztást és a novemberi választást is, a New York Times szerint "kihívóan ambiciózus programot" hirdetett meg és beszéde úgy hangzott, mintha azt egy demokrata többségű kongresszus előtt mondta volna el.

A Wall Street Journal azt írta, Barack Obama kihirdette, hogy vége az amerikai gazdasági válságnak és arról érvelt az amerikaiaknak, hogy eljött az ideje a teljes körű fellendülés útjában álló legmakacsabb akadály, a középosztály lemaradásának elmozdítására. A lap szerint az elnök gazdasági programjának végrehajtásához a magas jövedelmű amerikaiak megadóztatására lenne szükség az alacsonyabb jövedelműek kedvéért, ami azonban igen bizonytalan jövő elé néz egy teljes egészében a republikánusok ellenőrzése alatt álló kongresszusban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének