szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs olyan kihívás, amely a nagyobb fenyegetést jelentene a jövő nemzedékeire a klímaváltozásnál – mondta keddi országértékelő beszédében amerikai elnök. Barack Obama emlékeztetett, hogy 2014 az eddigi legmelegebb év volt, és a 15 rekordmeleg évből 14 erre a századra esett, illetve a Pentagon szerint a klímaváltozás nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Az elnök kiállt azok mellett, akik terroristák célpontjaivá váltak. Beszédében emellett kezdeményezte az adórendszerben az olyan kiskapuk bezárását, amelyek a gazdagoknak kedveznek.

Az elnök hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy az Egyesült Államok a klímaváltozás elleni küzdelem élére álljon, és nem engedi, hogy a kongresszus "veszélybe sodorja gyermekeink egészségét az óra járásának visszafordításával".

Obama arról is beszélt: az Egyesült Államok világszerte kiáll azok mellett, akiket a terroristák célba vettek, akár a pakisztáni iskolákban vagy Párizs utcáin. Megígérte, hogy Amerika folytatja a terroristák levadászását és hálózataik felszámolását, fenntartva magának az egyoldalú cselekvés jogát. Felszólította a kongresszust: határozatban hatalmazza fel arra, hogy erőt alkalmazzon az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

Az ázsiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatban egyebek mellet arról beszélt, hogy egy ottani szabadkereskedelmi szerződés megkötésének kudarca Pekingnek kedvezne, és hangsúlyozta, hogy Amerikának, nem pedig Kínának kell megírnia a világ leggyorsabban fejlődő térségének szabályait.

Barack Obama szerint a kongresszusnak fel kellene oldania a Kubával szemben fél évszázada bevezetett amerikai embargót, ami megszüntetné az ottani politikai megszorítások ürügyét. Beszédében megismételte, hogy eltökélt a karibi ország területén található amerikai börtönök bezárása ügyében.

Sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadjon el törvényt a kibernetikai fenyegetés és az adatlopás ellen, valamint a gyerekre vonatkozó információk védelme érdekében.

Obama hitet tett amellett, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll a demokratikus értékek mellett. A kémszolgálatok jelmegfigyelési programjaival kapcsolatban megígérte, hogy az ország biztonságának megőrzése mellett erősödni fog a magánszféra védelme.

Hangot adott meggyőződésének, hogy a recesszióból kilábalt Amerikának "lapoznia, és a középosztály-gazdaság" jegyében segítenie kellene a családokat abban, hogy megengedhessék maguknak a gyereknevelést, a főiskolát, az egészségügyi ellátás igénybevételét, az otthonteremtést és a nyugdíjba menetelt.

Azt is kérte a kongresszustól, hogy törvényben szavatolja minden munkavállalónak a hétnapos betegszabadság lehetőségét, a minimálbér emelését, valamint azt, hogy két év erejéig váljon általánossá és ingyenessé a közfőiskolákon való tanulás.

Az elnök hangoztatta, hogy az adórendszernek a gazdaságban boldogulni próbáló, dolgozó amerikaiakat kell segítenie. Szavai szerint az adórendszer tele van olyan kiskapukkal, amelyek támogatást jelentenek a szupergazdagoknak, akiknek nincs erre szükségük, nem segítik viszont a középosztálybeli családokat, amelyek erre rászorulnának.

Javasolta, hogy az adórendszerből iktassák ki azokat a lehetőségeket, amelyek jutalmazzák a nyereségüket külföldön tartó cégeket, és helyettük jutalmazzák azokat, amelyek Amerikában fektetnek be. Sürgette a kisvállalkozók adózásának egyszerűsítését.

Az elnök szót emelt a szélessávú internethez való hozzáférés kiterjesztése érdekében, és kijelentette: azt akarja, hogy amerikaiak megnyerjék a munkahely-teremtő találmányokért folytatott versenyt. Ezek között említette a napfény folyékony üzemanyaggá történő konvertálását és a forradalmi művégtagok kifejlesztését, amelyek lehetővé tennék a rokkant veteránok munkába állását.

Barack Obama elnöksége során először tartott úgy évértékelőt, hogy mind a szenátusban, mind a képviselőházban a republikánusok vannak többségben. Ezért kezdeményezéseinek jó része várhatóan nem fog megvalósulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Két világ között: itt a Qualcomm legújabb processzora, a Snapdragon 870

Két világ között: itt a Qualcomm legújabb processzora, a Snapdragon 870