szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Abdullah körülbelül 90 éves volt.

Péntek éjjel elhunyt Abdullah bin Abdul-aziz, Szaúd-Arábia királya. Az iszlám abszolút monarchia urakoldójának korát hivatalosan sohasem árulták el, de körülbelül 90 éves volt halálakor. Utóda öccse, a 79 éves Szalman bin Andul-aziz, aki automatikusan királlyá lépett elő Abdullah halálával.

Abdullah 2005 óta ült a szaúdi trónon, amelyet testvérétől, Fahdtól örökölt. Az utóbbi években gyakran betegeskedett, Szalman már korábban átvette a gyengélkedő király hivatalos teendőit.

©

Szalman trónra lépésével Abdullah féltestvére, a 70 év alatti Mukrin vált trónörökössé.

Abdullah Ibn Szaúd király, Szaúd-Arábia alapítójának harminchét fia közül a tizenharmadik volt. Hazájában megfontolt, lassú reformerként tartották számon, bár Szaúd-Arábia uralkodása alatt is rendkívül konzervatív, diktatorikus társadalom maradt. Abdullah bár engedélyezte a kormányzati intézkedések visszafogott bírálatát, éppen halála előtt ítéltek tíz év börtönre és ezer korbácsütésre egy fiatal bloggert, amiért felvetette a vallás szerepének megvitatását. Ugyanakkor az egykori uralkodó bátorította a nők munkába állását, és óvatos lépéseket tett az olajfüggő szaúdi gazdaság diverzifikálására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon