szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sorra érkeznek a világ vezető politikusai Rijádba, hogy részvétüket nyilvánítsák Abdalláh bin Abdel-Azíz szaúdi király halála miatt.

A két ország között feszülő mély ellentétek és rivalizálás dacára Irán külügyminisztere, Mohamad Dzsavad Zarif szombaton az elsők között érkezett Rijádba, amelynek katonai repülőterén a néhai király fia, Turki herceg fogadta.

A Közel-Kelet két nehézsúlyú országa, az ultrakonzervatív szunnita királyság és a síita köztársaság a közelmúltban némi közeledett egymáshoz, de ezt fékezte a kőolaj árának erőteljes csökkenésével kapcsolatos érdekellentétük. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nem utolsósorban Szaúd-Arábia nyomására döntött úgy, hogy nem csökkenti a kitermelést és ezzel nem állítja meg az ár csökkenését. Irán viszont azok közé az országok közé tartozik az OPEC-en belül, amelyeket a leginkább érzékenyen érint a nyersolaj árának csökkenése.

Az állam- és kormányfők, valamint más magas rangú vezetők azért utaztak Rijádba, hogy részvétüket nyilvánítsák az új szaúdi uralkodónak, Szalmán bin Abdel-Azíznak féltestvére, a több mint kilenc év uralkodás után pénteken elhunyt Abdalláh király halála miatt.

A szaúdi fővárosba érkezett többek között Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit miniszterelnök és a brit trónörökös Károly herceg. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke kedden, indiai látogatását lerövidítve utazik Rijádba részvétnyilvánításra Joe Biden alelnök helyett, aki viszont egy korábbi bejelentés szerint szombaton utazott volna a szaúdi fővárosba. Rijádba várják Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt is.

Magyarország nevében Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánít részvétet az új uralkodónak.

A muzulmán országok számos képviselője, köztük Recep Tayyip Erdogan török államfő, Navaz Sarif pakisztáni kormányfő és az öböl menti arab országok államfői már pénteken, Abdalláh temetésén is ott voltak. Szombaton elsősorban a keresztény többségű országok vezetőit fogadják a szaúdi fővárosban.

Péntek óta sorra érkeznek a királyi palotába a szaúdi társadalom vezetői - az uralkodóház hercegei, iszlám hittudósok, törzsi vezetők, katonai vezetők, üzletemberek - , de átlagpolgárok is, hogy a hagyományoknak megfelelően részvétüket nyilvánítsák az új szaúdi királynak és egyben hűségüket nyilvánítsák ki feléje.

A dzsihadisták elleni harcban a Nyugattal szövetséges, emberi jogi politikája miatt azonban sokat bírált Abdalláh király péntek hajnalban hunyt el, 91 éves korában. Abdalláh bin Abdel-Aziz 2005 augusztusa óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt