szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A több mint négyszázezer támogató szavazat után végül február 7-én tartják meg a népszavazást az azonos neműek házasságáról, örökbefogadási jogukról, méghozzá a szlovákiai Családért Szövetség (AZR) kezdeményezésére.

Szlovákiában nincsen túl nagy hagyománya a népszavazásoknak: 1993 óta összesen hét népszavazást tartottak az országban, ebből azonban az alacsony részvételi arányok miatt végül csak az európai uniós csatlakozásról szóló referendum lett érvényes.

A február 7-én tartandó, a „család védelmében” rendezendő népszavazás a trencsényi Alexander Dubcek Egyetem politológia karának közvélemény-kutatása szerint várhatóan nem lesz érvényes, mivel a felmérés idején, országos szinten mindössze 36% vett volna részt az említett népszavazáson.

A kérdéses népszavazáson megválaszolandó kérdések a következők lesznek:

- Egyetért-e azzal, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre,

- Egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket,

- Egyetért-e azzal, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Az Alexander Dubcek Egyetem felmérése szerint a fenti kérdések közül az elsőre 84, a másodikra 73, a harmadik kérdésre pedig a résztvevők 70 százaléka felelne igennel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában