szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább ezer, szorult helyzetbe került menekült kimentéséhez kezdett hozzá az olasz parti őrség a Földközi-tengeren. Három napon belül ez már a harmadik ilyen művelet.

Eddig több mint 130 embert emeltek ki két gumicsónakról Lampedusa szigetétől mintegy 180 kilométerrel délre, és folytatják a munkát további nyolc vízi jármű utasainak kimentésére. 

"Bizonyosak vagyunk abban, hogy ezernél több menekült" érintett a vasárnapi mentőakcióban - mondta el a parti őrség egyik szóvivője Rómában a Reuters hírügynökségnek.

Az elmúlt hét folyamán javuló időjárás felbátorított sok embert, hogy nekivágjon a veszélyes útnak Európa felé Észak-Afrikából, ahol a Líbiában uralkodó teljes zűrzavar miatt csaknem lehetetlen gátat szabni a rozoga hajókat telezsúfoló embercsempészek tevékenységének. Előtte, a hét elején a tengerbe veszett körülbelül 330 fekete-afrikai illegális bevándorló, aki a líbiai Tripoli közeléből indult Olaszország felé nagyon rossz időjárási körülmények között.

Tavaly mintegy 3500 emberéletet követeltek az Európába tartók átkelési kísérletei. Olaszország decemberben véget vetett a Mare Nostrum (Mi tengerünk) katonai-humanitárius missziónak, és annak feladatait januártól a Frontex európai ügynökség missziója vette át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbra sem tud erősödni a forint a múlt heti gyenge szintről

Továbbra sem tud erősödni a forint a múlt heti gyenge szintről

202 koronavírus-fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

202 koronavírus-fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

Három holttestet találtak a zalaszentmihályi horgásztónál

Három holttestet találtak a zalaszentmihályi horgásztónál