szerző:
MTI

Egy szaúdi fellebbviteli bíróság szerdán helybenhagyta a Valíd Abul-Heir emberi jogi aktivista elleni tavalyi ítéletet, miszerint a férfi bűnös a hatóságok megsértésében, és ezért le kell töltenie tizenöt éves börtönbüntetését.

Az idén Nobel-békedíjra jelölt ügyvédre kiszabott ítélet megerősítéséről az Öböl-menti Emberi Jogi Központ nevű jogvédő szervezet számolt be honlapján.

Az aktivistát tavaly júliusban találták bűnösnek "hatóságok elleni felbujtás, illetve a rezsim, a jogi hatóságok és az állami tisztségviselők elleni támadás" vádjában. A férfira tizenöt éves börtönbüntetést szabtak ki, emellett pedig 200 ezer riálos (12,3 millió forintos) pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Abul-Heir azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy ő képviselte Raif Badavi szaúdi bloggert, akit az iszlám megsértése miatt tíz év börtönre és ezer korbácsütésre ítéltek.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet korábban a jogász azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte, hangsúlyozván, hogy az aktivistán egyértelműen jogvédő tevékenységéért álltak bosszút.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!