szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Anna Durickaja, Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus barátnője hétfőn felhagyott a hallgatással és úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy nem látta barátja gyilkosát.

A 24 éves ukrán modell  nem sokra emlékszik abból, ami szombatra virradóra a merénylet utáni percekben történt - legalábbis erről beszélt a Dozsgy hírportálnek. Anna Durickaja hozzátette, semmi gyanúsat nem észlelt, mialatt a Vörös Térre néző étteremben vacsorázott az ellenzéki politikussal, és akkor fel sem ötlött benne, hogy esetleg követik őket, amikor Nyemcov lakására tartva elindultak a hídon.

"Nagyon nehéz lelkiállapotban vagyok, és nem tudok többet mondani. Nem láttam senkit. Nem tudom, honnan jött a gyilkos, a hátam mögül bukkant fel" - jegyezte meg Durickaja, aki három évet töltött együtt az orosz politikussal. A fiatal ukrán modell a gyilkosság óta állandó őrizet alatt áll, és valószínűleg nem fog részt venni Nyemcov keddi temetésén. 

Durickaja azt mondta, egyetlen vágya, hogy hazamehessen Ukrajnába az édesanyjához. "Minden jogom megvan ahhoz, hogy elhagyjam az Oroszországi Föderáció területét. Nem gyanúsított vagyok, hanem tanú, aki részletes vallomást tett, és mindenben segíti a nyomozást" - tette hozzá a meggyilkolt politikus barátnője.

"Sehova sem mehetek őrzőim nélkül, amit biztonsági megfontolással magyaráznak" - folytatta. Őrzőire utalva csak annyit közölt, hogy bűnüldöző szervek emberei. Durickaja három évvel ezelőtt kezdett találkozgatni Nyemcovval. A gyilkosság indítékai között felmerült a féltékenység is, ám a nő ezt kizártnak tartja.  

Jelenleg egy barátja moszkvai lakásában tartózkodik. 

Orosz nyomozók többször kihallgatták, átkutatták a holmiját és lefoglalták a mobiltelefonjain található adatokat. Durickaja azt mondta, első alkalommal több órán keresztül vallatták ügyvéd vagy az ukrán nagykövetség képviselőjének jelenléte nélkül. 

Szombaton az orosz rendőrség közölte, hogy az 55 éves Nyemcovra hat lövést adott le a gyilkos. A politikust négy lövedék eltalálta, egyik a szívébe fúródott és azonnali halált okozott. Vasárnap a korábbi miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető tiszteletére több tízezren vonultak fel Moszkva utcáin.

Nyemcov korábban bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt többek között azért, mert Oroszországhoz csatolta a Krím félszigetet, és támogatja az oroszbarát szeparatistákat Kelet-Ukrajnában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!