szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Edward Snowden amerikai és német ügyvédekkel folytat tárgyal, hogy hazatérhessen az Egyesült Államokba – mondta kedden Moszkvában Anatolij Kucserena, az egykori amerikai titkosszolgálati alkalmazott orosz ügyvédje Snowdenről írt könyve bemutatóján.

Az orosz ügyvéd megjegyezte: nem titok, hogy Snowden haza akar térni, és "mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megoldjuk ezt a kérdést". Ugyanakkor közölte: védence csak akkor hajlandó visszautazni az Egyesült Államokba, ha biztosítják számára az elfogulatlan bírósági eljárást.

Kucserena azt is közölte, hogy nem bíznak meg azokban az információkban, amelyek szerint egyes országok készek befogadni Snowdent. Az informatikust az Egyesült Államokban hazaárulással vádolják és bíróság elé akarják állítani.

Oroszország és az Egyesült Államok között nincs kiadatási egyezmény, ugyanakkor az Egyesült Államoknak több mint 100 országgal van hatályban ilyen megállapodása, köztük az uniós tagállamokkal.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy Snowden nem ad interjút az orosz sajtónak, mivel nem akar rosszat mondani az Egyesült Államokról – írta az Interfax orosz hírügynökség.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori szerződéses alkalmazottja 2013 júniusában ragadt Moszkvában. Az orosz fővárosba Hongkongból érkezett, miután brit és amerikai újságíróknak számos leleplező dokumentumot adott át az NSA megfigyelési gyakorlatáról, programjairól. Útlevelát az amerikai hatóságok érvénytelenítették, ezért több mint egy hónapig nem tudta elhagyni a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitövezetét. Azorosz migrációs szolgálat előbb ideiglenes menedékjogot, majd tavaly 3 évre tartózkodási engedélyt adott Snowdennek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén