szerző:
MTI

Gazdasági bűncselekmények vádjával hat és fél év szabadságvesztésre ítélték csütörtökön első fokon Rasul Jafarov azerbajdzsáni emberi jogi aktivistát – közölte ügyvédje, aki politikailag motiváltnak nevezte a döntést.

Az azerbajdzsáni főváros, Baku egyik bírósága adóelkerülésben, illegális kereskedelemben és hatalommal való visszaélésben találta bűnösnek Jafarovot – tájékoztatott az ügyvédje. Fariz Namazly bejelentette, hogy fellebbeznek a "törvénytelen és politikailag motivált ítélet" ellen.

A harmincéves Jafarovot tavaly augusztusban vették őrizetbe. Segítette az "Énekeljünk a demokráciáért" nevű kezdeményezést is, amely kihasználta azt az alkalmat, hogy 2012-ben Azerbajdzsán volt a házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Célja ezzel az volt, hogy felhívja a figyelmet a dél-kaukázusi országban történt jogsértésekre.

Őrizetbe vétele után az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet közleményben jelentette be: Jafarov lelkiismereti fogoly, akit azért fosztottak meg szabadságától, mert kísérletet tett arra, hogy gyakorolja a szólásszabadság jogát.

Az AI szerint az azeri hatóságok súlyosan megtorolnak mindenfajta nyilvános tiltakozást a 2013-ban harmadszor is megválasztott Ilham Aliyev elnök rendszere ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!