Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elnök nem lehetett ott saját szobrának felavatásán, ugyanis éjt nappallá téve dolgozik népe dicsőségén. A hatóságok saját bevallásuk szerint csak a nép akaratát teljesítették a szobor állításával.

Hétfőn felavatták Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök első aranyozott szobrát a közép-ázsiai ország fővárosában. A 21 méter magas szobrot ünnepélyes keretek között adták át. "Dicsőség a Védelmezőnek!" - énekelte egy iskolás gyerekekből álló kórus a ceremónián, miközben fehér galambok szálltak fel és léggömbök emelkedtek a magasba Asgabat központjában. Az elnök nem vett részt az avatáson. "A Védelmező éjt nappallá téve népünk dicsőségéért dolgozik" - mondta az ünnepség egyik felszólalója. A művész lóháton, kezén fehér galambbal ábrázolta az elnököt egy márványból készített fehér szikla tetején. A hatóságok közlése szerint az államfőnek a lakosság kérésére emeltek szobrot. "A legfőbb célom a nép és az Anyaföld szolgálata. Ezért hallgatni fogok az emberek véleményére és úgy fogok tenni, ahogy akarják" - mondta tavaly Berdimukhammedow a szoborállítási javaslatra reagálva.

©

Türkmenisztánban számos aranyozott szobrot állítottak az előző elnöknek, Szaparmurat Nyijazovnak, Berdimukhammedownak azonban ez az első ilyen emlékműve. A Nyijazov 2006-ban bekövetkezett halála után hatalomra került Berdimukhammedow kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatva egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a Nap irányába forgó, aranyozott Nyijazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát. Bár Berdimukhammedow hozzáfogott a gazdaság nyitottabbá tételéhez (velünk is kötött partneri megállapodást 2014 elején), a beígért politikai reformok elmaradtak, s az elnök továbbra is kemény kézzel irányítja az Afganisztánnal és Iránnal is határos volt szovjetköztársaságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban