szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átadta a francia elnökének címzett levelét a Bora Boránm rekedt magyar nő apja a francia nagykövetségen.

Nyíri Ivánt, a Bora Borán rekedt, válófélben levő magyar nő édesapját kedden a magyarországi francia nagykövetségen fogadta az ideiglenes ügyvivő, akinek a férfi átadta a Francia Köztársaság elnökének címzett levelét - közölte a külképviselet kedden az MTI-vel. Közleményükben azt írták: a Nyíri-Kovács Patrícia és Soo-Il Lee között évek óta húzódó magánjellegű ügy fájdalmas az összes érintett fél és családjuk számára is. Hozzátették: a magánvita párbeszéd útján, jogi keretek közötti rendezésére szólítanak fel. 

"A lehető leghatározottabban visszautasítunk minden, a francia igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott állítást" - szögezték le. Hozzáfűzték: a francia igazságszolgáltatás független, és döntései, csakúgy, mint a magyar igazságszolgáltatás által hozott döntések, ideértve a Kúria május 29-i ítéletét, nem adnak helyt megjegyzésnek és jogerősek.

Ugyancsak kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van szükség a kisfiával a csendes-óceáni Francia Polinézia szigetén, Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő ügyében. Úgy vélte: emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.   

A Népszabadság pénteken közölte, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia koreai származású francia férjétől, aki ellen az ügyészség Magyarországon vádat emelt. A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben.

A vádirat lényege szerint a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt, több esetben gyermekük szeme láttára.

Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte feleségét, hogy a kisfiukkal együtt utazzanak pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta a nőt, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy megakadályozza a sértettet Francia Polinézia elhagyásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!