szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter szerint emberileg és jogilag vállalható megoldásra van szükség a kisfiával Francia Polinézián, Bora Bora szigetén rekedt magyar nő ügyében.

A külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a nő francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára.

Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében – tette hozzá.

Szijjártó Péter jelezte: az ügyben a francia külügyminiszterhez fordult, és ígéretet kapott a franciáktól arra, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor közlik vele a megoldási lehetőségeket.

Közben a Bora Borán rekedt magyar nő édesapja kedd reggel egy olyan kötetet adott át a budapesti francia nagykövetségnek, amely elmondása szerint lánya és az unokája testi-lelki bántalmazásának bizonyítékait tartalmazza. A fekete borítású, könyv alakú gyűjteményhez egy levelet is mellékeltek, amelyet François Hollande francia elnöknek címeztek – olvasható az Indexen.

Nyíri Iván a helyszínen bejelentette azt is, hogy éhségsztrájkba kezdett. Szerinte csak akkor születhet megoldás az ügyben, ha Franciaország politikailag érdekeltté válik a francia polinéziai korrupt rendszer felszámolásában. Azt is mondta: Magyarországnak csatlakoznia kellene a nők elleni és a családon belüli erőszak felszámolásáról szóló isztambuli egyezményhez, hogy a hasonló esetekben könnyebben lehessen rendezni a gyerekek sorsát.

Ami eddig történt

Nyíri-Kovács Patrícia korábban hozzáment egy koreai származású, francia állampolgárságú férfihoz, Japánba költöztek, ott született meg a kisfiuk, aki francia–magyar állampolgár lett. A nő szerint megromlott a házasságuk, férje zsarolta és verte.

A 2011-es fukusimai földrengés után a család a férj javaslatára a Franciaországhoz tartozó Bora Bora szigetére utazott, hogy rendezzék a kapcsolatukat, de az erőszak folytatódott. A nő egy francia válóperes ügyvédhez fordult, a férfi a Francia Polinéziához tartozó szigeten indította el a válópert. Elvette felesége és kisfia útlevelét, így nem tudták elhagyni a szigetet, ráadásul a nő beleegyezése nélkül bejelentette őket egy helyi címre. A férfi tagadja, hogy bántotta volna a feleségét.

A bíróság jóváhagyta, hogy a válóper lezárásáig a nő ne vihesse ki a gyereket az országból. A szigeten zajló bontópert ráadásul felfüggesztették, mert az anya ragaszkodott hozzá, hogy a válóper Magyarországon legyen. A pár évek óta külön él.

A nő családja itthon elindította az eljárást, hogy a válást magyar bíróság tárgyalhassa. 2014 márciusában azonban a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasította a beadványukat, a döntést a múlt héten a Kúria is helyben hagyta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!