szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fejjel lefelé áll a Jangcében egy komp, amely helyi idő szerint hétfő este süllyedt el vélhetően az erős forgószél miatt. A kiküldött búvárok szerint lehetnek túlélők a hajón, amelyen főként idősebbek utaztak. A 458 utasból eddig 18-at sikerült kimenteni. A hajó kapitányát és főgépészét kihallgatták, azt mondták, hirtelen csapott le a kompra a tornádó.

Vannak túlélők a Jangce folyón hétfő este elsüllyedt hajó testében – közölte a Hupej Zsipao című kínai lap. Értesülésük szerint amikor a túlélők után kutató búvárok megkopogtatták az elsüllyedt hajó testét, belülről kopogást hallottak.

A Kelet Csillaga nevű hajó Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba, fedélzetén 458 emberrel: 406 turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a hajó 47 fős legénységével. Az utasok között nem voltak külföldiek.

Lapértesülések szerint viharos, körülbelül 130 kilométeres óránkénti sebességű forgószél okozta a tragédiát, miközben utasai éppen lefekvésre készültek.

A mentők kalapáccsal kopogtatják a hajó fenekét, és válasz után hallgatóznak:

A szerencsétlenül járt hajó már 3 kilométert sodródott a folyó medrében, amit a szakemberek jó jelnek tartanak, s azt remélik, hogy elegendő levegő áll a felfordult hajótestbe szorultak rendelkezésére.

A Xinhua News kínai hírügynökség szerint a hajó utasainak többsége 50-80 év közötti. Eddig 18 embert, köztük egy 85 éves nőt sikerült megmenteni.

A hajón lévő szüleiért aggódik ez a fiatal férfi:

©

A Guardian értesülése szerint a hajó kapitányát és főgépészét – akik a 18 megmenekült ember között vannak – kihallgatták a rendőrségen. Mindketten azt mondták, hogy a hajó "tornádóba" került, és 1-2 perc leforgása alatt süllyedt el. Vészjelzést nem adtak le.

Hírügynökségi jelentések szerint a négyszintes, 76,5 méter hosszú és 11 méter széles hajóhajó fejjel lefelé van a folyóban, de egy része kiemelkedett a vízből. Harmincnál több csónakkal kutatnak a túlélők után. A baleset helyszínén kb. 15 méter mély a víz.

A hajó helyi idő szerint hétfő késő este süllyedt el a Jangce folyón.

Az 1994-ben épült Kelet Csillaga 534 férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva. Tulajdonosa egy, a Három Szoros gát környékét meglátogató folyami túrák szervezésére szakosodott iroda. Utasai közül csaknem százan sanghajiak, kétszázan Csiangszu tartományból jöttek, a többiek Csöcsiangból, Santungból, Fucsienből, Anhujból és Tiencsin városból. Valószínűleg ez a legsúlyosabb hajószerencsétlenség Kínában több mint 70 év óta.

A helyszínen csaknem 3 ezer mentő dolgozik, továbbá 150 csónakot, illetve hajót, köztük halászhajókat mozgósítottak a túlélők utáni kutatásra. Odavezényelték a rendfenntartó erők honvédséghez tartozó több mint ezer tagját, továbbá 140 búvárt, és öt helikoptert is bevetnek.

A központi televízió jelentése szerint Li Ko-csiang miniszterelnök a tragédia helyszínére repült, hogy személyesen irányítsa a mentési munkálatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt