szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az USA úgy döntött, ahelyett, hogy megpórbálna mindenkit kitoloncolni, inkább igyekszik békén hagyni a beilleszkedő illegális bevándorlókat.

Az Egyesült Államok kormánya az utóbbi hónapokban mélyreható változtatásokat eszközölt a bevándorlási törvények gyakorlati betartatásában, amelyek arra irányulnak, hogy kitoloncolás helyett elősegítsék a személyi iratok nélkül érkezők integrációját az amerikai társadalomba – írta kormányzati tisztviselőkre és erről szóló dokumentumokra hivatkozva a The Washington Post amerikai napilap.

A lap honlapján helyi idő szerint csütörtökön megjelent cikk szerint a kérdésben illetékes amerikai belbiztonsági minisztérium 2015 elején arra utasította munkatársait, hogy az illegális bevándorlók mindössze három csoportjára, a bűnözői múltúakra, a terrorfenyegetést jelentőkre és a zöldhatárt a közelmúltban átlépőkre összpontosítsanak, mindenki mást pedig gyakorlatilag hagyjanak békén.

Bár ez még önmagában nem kínál utat az állampolgárság megszerzéséhez – és ezáltal státusa rendezéséhez – az Egyesült Államokban élő mintegy 11,3 millió illegális bevándorló számára, mindennapi életüket nagyban megváltoztathatja. Jelenleg például sokan közülük inkább nem ülnek autóba, és nem jelentik be, ha bűncselekmény áldozatai lesznek, mert attól tartanak, hogy ha rendőrrel találkoznának, azonnal kitoloncolnák őket az országból. Az átlagos amerikai illegális bevándorló egyébként felmérések szerint legalább egy évtizede már az Egyesült Államokban van, és szoros kapcsolatokat alakított ki a helyi közösséggel – írta a Washington Post.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter a lépéssel kapcsolatban azt mondta: a tárca nem akarja arra használni korlátozott erőforrásait, hogy olyanokat toloncoljon ki, akik évek óta az USA-ban élnek, nem követtek el súlyos bűncselekményt és végső soron a társadalom tagjaivá váltak. Ugyanakkor a minisztérium egy tisztségviselője azt mondta, hogy Johnson utasításai szerint különbséget tesznek azok között, akik már gyakorlatilag letelepedtek és berendezkedtek az Egyesült Államokban, és azok között, akik csak nemrég léptek be az országba illegálisan.

Jogvédők és az illegális bevándorlók mindazonáltal kétkedők a változtatásokat illetően. Állításuk szerint a belbiztonsági minisztérium korábban már többször megszegte ígéreteit, és mivel hosszú ideig "terrorizálta" az illegális bevándorlókat, nagy a bizalmatlanság vele szemben.

A Washington Post ugyanakkor azt is megjegyzi: Barack Obama elnök kormányát 26 szövetségi állam bíróságon támadta meg, amiért ötmillió illegális bevándorlót – elsősorban az Egyesült Államokban született és ezáltal amerikai állampolgárságot kapott gyermekek szüleit – akar megóvni a kitoloncolástól. Ugyanakkor a belbiztonsági minisztérium gyakorlatában a változtatások potenciálisan ennél is jelentősebb hatással lehetnek az illegális bevándorlók helyzetére, miközben e lépések – szemben Obama nagy társadalmi érdeklődést és éles vitát kiváltó tervével – szinte a háttérben, a média és a társdalom rálátása nélkül zajlanak – így a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Több ezer lakás kerülhet hamarosan eladósorba

Több ezer lakás kerülhet hamarosan eladósorba

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai