szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztriában öt év börtönre ítéltek egy csecsen származású férfit terrorista szervezetben való részvétel és gyermekpornó birtoklása miatt. A bíróság indoklása szerint a 30 éves férfi Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezettől kapott fegyveres kiképzést.

Az elítélt pere még januárban kezdődött, a tárgyalás folyamán végig tagadta, hogy terrorista lenne. Vallomása szerint nem harcolt Szíriában, csak menekülteknek segített. A férfit tavaly nyáron fogták el az alsó-ausztriai Heidenreichstein településen.

A perben meghallgattak négy tanút is, akik a csecsenföldi Groznijból kapcsolódtak be videókonferencián keresztül az alsó-ausztriai Kremsben tartott meghallgatásba. Egyikük azt vallotta, hogy anyja halála után nagyrészt elvesztette emlékezetét, ezért sokáig maga sem tudta, hol van, csak azt, hogy valahol a török-szíriai határon. A tanúk vallomása szerint menekülttáborban voltak, és szegény embereknek nyújtottak segítséget, például fát vágtak nekik erdőben.

A Kurier című osztrák lap beszámolója szerint a bíró kérésére a grozniji tolmácsot kicserélték egy ausztriai fordítóra, mivel a bíró a csecsen tolmács fordításában számos ellentmondást érzékelt.

Az elítélt férfi telefonján több olyan fotót is találtak, amelyeket Szíriában készített önmagáról. A vádlott vallomásában azt mondta, hogy a Kalasnyikov géppisztolyt csak a fotó kedvéért fogta kézbe. A telefonján zajló adatforgalom szerint a férfi az interneten lehallgatókészülékek és megfigyelő kamerák után is keresgélt.

Az ítélet nem jogerős, a védő és az ügyészség is jogorvoslatért fellebbezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trumpék túllőttek a célon, pedig ukrajnai ügyébe valóban belebukhatna Biden

Trumpék túllőttek a célon, pedig ukrajnai ügyébe valóban belebukhatna Biden

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől