szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán engedélyezi, hogy a BBC egyes munkatársai egy héten át tudósítsanak az országból – közölte kedden egy iráni kormányilletékes. A BBC-nél azt mondták, hogy a brit műsorszolgáltatót egyelőre nem értesítették az iráni kormány döntéséről, de egyik tudósítójuk nemrég egy napot töltött Teheránban.

Hoszein Nusábádi, az iszlám kultúra minisztere az AP amerikai hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a BBC munkatársait egy riport elkészítése erejéig engedik dolgozni az országban.

A forgatási engedélyt a BBC angol nyelvű világszolgálata kérte, csak egy hétre szól, és addig érvényes, amíg tiszteletben tartják az ország valamennyi törvényét és szabályát – hangsúlyozta a miniszter.

Nusábádi hozzátette, hogy a BBC perzsa nyelvű hírszolgálata tovább is ki van tiltva Iránból.

Irán 2009-ben tiltotta ki a BBC perzsa nyelvű hírszolgálatának újságíróit, később pedig a világszolgálat tudósítóját is. Teherán többször is kémkedéssel vádolta meg a brit műsorszolgáltatót. A helyi média gyakran titulálta a BBC-t "a gyarmatosítás vén rókája propagandaapparátusának".

A döntés vélhetően a Nagy-Britanniával való viszony rendezését szolgálja. Nagy-Britannia 2011-ben zárta be teheráni nagykövetségét, miután iráni keményvonalasok megostromolták a misszió épületét és más brit diplomácia létesítményeket.

Irán és a nagyhatalmak, köztük Nagy-Britannia júliusban Bécsben állapodtak meg véglegesen az iráni atomprogramról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó a nizzai késes támadásról: „Európa, ébresztő!”

Szijjártó a nizzai késes támadásról: „Európa, ébresztő!”

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt