szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 2,5 tonna illegálisan kitermelt nyersborostyánt foglaltak le a rendőrök a nyugat-ukrajnai Rivne városában, a borostyánkövek értéke előzetes becslések szerint mintegy hárommillió dollár – közölte kedden a megyei rendőrkapitányság szóvivője.

Rendőrségi felderítésen szerzett információkból értesültek arról, hogy egy mikrobuszban illegálisan kitermelt borostyán van. Átkutatták a járművet, amelyben fehér zsákokba csomagolva borostyánra hasonlító köveket találtak. Ezekből hamarosan mintát küldenek szakértői vizsgálatra. Az ügyben büntetőeljárást indítottak illegális kitermelés vádjával, és nyomozást indítottak a bűncselekményben részt vevők felkutatására.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebookon közzétett kommentárjában azt írta: a borostyánkövek kiporciózott csomagolásának módja arra enged következtetni, hogy ki akarták csempészni a szállítmányt az országból.

Múlt héten az ukrán határőrök a lengyel határnál tartóztattak fel két külföldi rendszámú autót, amelyekben csaknem 150 kilogramm nyersborostyánt találtak. A kocsinak ukrán sofőrje volt.

Ukrajna egyike Európa legnagyobb borostyánlelőhelyeinek, ugyanakkor az illegális kitermelés és csempészés jelentős veszteségeket okoz az államnak. A legális borostyánkitermelés évente 3-5 tonna, az illegális viszont ennél jóval nagyobb. Szakértők szerint a külföldre irányuló borostyáncsempészet évi 1,5 milliárd dollár bevételtől fosztja meg Ukrajnát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!