szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hetvenkilenc éves korában meghalt Hamid Gul, a pakisztáni hírszerzés (ISI) volt főnöke, aki Afganisztán szovjet megszállása idején támogatta az iszlamista fegyvereseket. Halálhírét hozzátartozói közölték.

Hamid Gul 1936-ban született, szolgált a pakisztáni hadseregben, részt vett a szomszédos India ellen viselt két háborúban. Úgy vélekedett, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánnak szembe kell szállnia Indiával. 

Az ISI főnökeként segítséget nyújtott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) abban, hogy fegyverek és pénz jusson el a szovjet csapatok ellen Afganisztánban harcoló muzulmánokhoz. 

Később szakított az amerikaiakkal, és nyíltan kiállt az iszlamisták, így Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!