szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vester L. Flanagan hónapok óta készült a gyilkosságra; a saját Ford Mustangja helyett egy több napja bérelt Chevrolet Sonicon próbált meg elmenekülni, az ABC televízió híradójának pedig nem sokkal a bűncselekményt követően egy 23 oldalas faxot küldött, amelyben a faji megkülönböztetésre panaszkodott.

Ösztöndíjakat indít a két, élő adásban lelőtt televíziós alma materében a WDBJ7 tévécsatorna. Ezt Kelly Zuber, a WDBJ7 hírigazgatója jelentette be kedden Roanoke-ban.

A 24 éves riporternő, Alison Parker a James Madison Egyetemen, a 27 éves Adam Ward pedig a Virginiai Műszaki Egyetemen végzett. A tévécsatorna a CBS-hálózat beszállítója. (Korábbi híradások tévesen a CNN-t nevezték meg anyacégnek.) Parker és Ward előtt kollégák és tévénézők rótták le kegyeletüket, a televízió épületénél virágokat és léggömböket helyeztek el.

A riportert és az operatőrt egy volt kollégájuk, a 41 éves Vester L. Flanagan lőtte le egy szerda reggeli élő adás közben. A Bryce Williams újságírói nevet használó volt riporter, akit két éve bocsátottak el a WDBJ-től, legkevesebb 15 lövést adott le. Megsebesült az interjúalany, Vicki Gardner, a helyi kereskedelmi kamara vezetője is. Őt megműtötték, állapota stabil.

Flanagan felvételt készített a kettős gyilkosságról, amit megosztott a közösségi médiában. A Twitter, a Facebook és a YouTube megpróbálta törölni a videót. A volt riporter egy autós üldözést követően, amelyben összetörte az általa vezetett autót, az I-66-os autópálya közelében fegyverével öngyilkosságot követett el. Válságos, életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították kórházba, de nem sikerült megmenteni. Flanagan hónapok óta készült a gyilkosságra; a saját Ford Mustangja helyett egy több napja bérelt Chevrolet Sonicon próbált meg elmenekülni, az ABC televízió híradójának pedig nem sokkal a bűncselekményt követően egy 23 oldalas faxot küldött.

A rendőrség az üzenetről nem közölt részleteket, de sajtóértesülések szerint az afroamerikai férfi terjedelmes vallomásában egyebek között a faji megkülönböztetésre panaszkodott. Azt állította, akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. Két nappal ezt követően, június 19-én vette meg a gyilkossághoz használt fegyvert, egy 9 milliméteres Glock típusú pisztolyt. A faxban Flanagan kitért arra is, hogy nagy hatást gyakorolt rá a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007. április 16-án és a columbine-i középiskolában 1999. április 20-án elkövetett mészárlás.

A volt riportert 2013. február 1-jén rendőrrel kísértették ki a WDBJ televíziótól. A jelenetet Ward akkor videóra vette. "Williams" szerdán a Twitteren azt állította, hogy mindkét áldozatával munkahelyi konfliktusa volt. Parker azonban csak egy éve dogozott a helyi 7-es csatornán fogható WDBJ-nél, így a televíziónál közvetlen összetűzésbe nem keveredhetett Flanagannel.

Az elkövető több korábbi kollégájára panaszt tett az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságánál állítólagos rasszista kijelentéseik miatt, de vádjait nem sikerült bizonyítania.

Jeffrey Marks, a csatorna elnök-vezérigazgatója szerint a volt riporter kereste a konfliktust és nehéz volt vele együtt dolgozni. Flanagant, aki korábban több más államban is dolgozott televíziósként, 2000-ben elbocsátották az észak-floridai WTWC televíziótól, ahol szintén rasszizmussal vádolta meg a kollégáit. Állításait itt sem sikerült alátámasztania.

Barack Obama elnök a két televíziós meggyilkolásával kapcsolatban kedden kijelentette: "ideje ismét elgondolkodnunk azon, hogyan csökkenthetnénk a fegyveres erőszakot". Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője arra szólította fel a kongresszust, hogy hozzon törvényt a lőfegyverek beszerzésének és tartásának szigorításáról és hogy a "józan ész" nevében akadályozza meg a virginiaihoz hasonló tragédiákat, amelyek "túlságosan gyakran" fordulnak elő az Egyesült Államokban.

Hasonlóképpen a lőfegyverekre vonatkozó szabályozás megszigorítását sürgette Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiráns. "Tennünk kell valamit a fegyveres erőszak ellen" – írta a Twitteren a politikus.

Republikánus ellenfelei közül ugyanitt Jeb Bush, Scott Walker, Ben Carson, Ted Cruz, Mike Huckabee és Lindsey Graham fohászkodott az áldozatokért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol