szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ a dél-szudáni fegyveres konfliktus elől elmenekült mintegy 112 ezer embernek nyújt menedéket a központban. Az országban negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált, de még a segélyközpontban is olyan súlyos a helyzet, hogy egy hét alatt 34 öt év alatti gyermek halt bele az alultápláltságba.

Meghalt 34 kisgyerek alultápláltság miatt egy, az ENSZ által működtetett civil segélyközpontban Dél-Szudánban szeptember első hetében. A gyerekek még ötévesek sem voltak  – közölte New Yorkban hétfőn a világszervezet egyik szóvivője.

Stephane Dujarric tájékoztatása szerint a halálesetek a dél-szudáni Bentiu városban lévő ENSZ-létesítményben történtek.

Az ENSZ a dél-szudáni fegyveres konfliktus elől elmenekült mintegy 112 ezer embernek nyújt ott menedéket.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának adatai szerint Dél-Szudánban mintegy negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált. Az ENSZ gyermekalapja (UNICEF) és világélelmezései programja (WFP) a közelmúltban közös, jövő májusig tartó élelmezési programot indított, hogy partnerszervezeteivel együtt kétmilliónál több gyereknek, várandós és fiatal anyának nyújtson segítséget.

Az év eleje óta mintegy 60 ezer helyi lakos hagyta el az öt éve függetlenné vált Dél-Szudánt, többségük az "anyaországba", északra menekült. 2013 decembere, a fegyveres viszály kirobbanása óta összességében mintegy 555 ezer ember menekült el Dél-Szudánból. 1,5 millió ember az országban maradt ugyan, de kénytelen volt elhagyni otthonát.

Az ENSZ már júniusban megkongatta a vészharangot amiatt, hogy 250 ezer dél-szudáni gyerek éhezik a térségben dúló harcok miatt.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Két évre rá súlyos erőszakba torkoltak a Slava Kiir elnökhöz hű katonák és a Riek Machar volt alelnök hívei közötti törzsi ellentétek. Az etnikai alapú konfliktus azóta országossá terebélyesedett, és eddig mintegy tízezer halálos áldozata van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit

A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól