szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mint arról beszámoltunk, palesztin szélsőségesek lángba borították József sírját a ciszjordániai Nábluszban. A tűzről videót is közzétettek.

Az éjjel több száz maszkos palesztin hatolt be József sírjához, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen kitűztek egy palesztin zászlót. A lángokat a Palesztin Hatóság tűzoltói eloltották.

A videót a The Jeshiva World nevű oldal tette közzé.

Palesztin szélsőségesek az elmúlt években többször is megrongálták a szent helyet.

Ki volt József?

Arról az ószövetségi Józsefről van szó, aki Jákob és Ráhel legkisebbik fia volt. A Koránban is szereplő történet szerint mivel ő volt apja kedvenc fia, féltestvérei irigységből eladták rabszolgának. József álmokat látott, amikben a testvérei leborultak előtte. Egyiptomba került, ahol Potifár szolgája lett. Jó viszonyba került gazdájával. Gazdájának felesége megpróbálta elcsábítani, majd mikor József ellenállt neki, a feleség megvádolta, hogy József megpróbálta megerőszakolni. Potifár így börtönbe vetette Józsefet.

József a börtönben megfejtette két rab álmát: az egyikre kivégzés várt, a másikat szabadon bocsátották. Az egyik a fáraó pékmestere, a másik a fáraó főpohárnoka volt. Mikor ez bekövetkezett, József arra kérte a főpohárnokot, hogy ne felejtse el megemlíteni ezt a fáraónak. A fáraó pár évvel később hívta, hogy fejtse meg álmát; József megjövendölte, hogy hét bő és hét szűk esztendő következik Egyiptom földjén. Így Egyiptom tudott élelmet raktározni, és mikor a egész térségben bekövetkezett az éhínség, József apja és testvérei is a családjaikkal együtt bevándoroltak, hogy ne haljanak éhen. Jákob leszármazottaiból – a Biblia alapján – később rabszolgák lettek és Mózes vezetésével hagyták el végül az országot.

József kriptája
©

József két fia, Efráim és Manassé két zsidó törzs ősatyja lett – olvasható a Wikipedián. A történet szerint József száztíz évig élt. Halála után a testét bebalzsamozták, és a zsidók később – Egyiptomból való kivonulásuk idején – magukkal vitték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

Áder aláírta a hulladéktörvényt

Áder aláírta a hulladéktörvényt