szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Törökország le fogja lőni a légterét megsértő harci repülőgépeket - közölte Ahmet Davutoglu miniszterelnök szombaton, egy nappal azután, hogy a NATO-tagország lelőtt egy ismeretlen eredetű drónt a szíriai határ mentén.

Orosz légi csapás Szíriában
©

    "Tegnap lelőttünk egy drónt. Ha egy repülő lett volna, ugyanezt tettük volna. Ismert az erre vonatkozó katonai szabályzatunk. Aki megsérti határainkat, azoknak megadjuk a szükséges választ" - mondta Davutoglu a kisebbségben kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) rendezvényén.
    A török hatóságok továbbra sem azonosították a drónt, amelyet a légierő harci repülői pénteken lőttek le a szíriai határ közelében.
    Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy Szíriában állomásozó harci repülői közül mindegyik visszatért támaszpontjára, és hogy az orosz drónok is rendben működnek.
    A Reuters brit hírügynökségnek egy amerikai tisztségviselő Washingtonban azonban azt mondta, hogy az Egyesült Államok gyanúja szerint a drón orosz gép volt. A nyilatkozó neve elhallgatását kérte, és - mint mondta - információja csak "előzetes", részletekkel pedig nem szolgált.
    Oroszország nemrégiben kétszer is megsértette a Szíriában bombázó harci repülőivel Törökország légterét, ami éles bírálatokat váltott ki mind Ankara, mind pedig a NATO részéről, amelynek Törökország is tagja. Emellett két további, azonosítatlan vadászgép is berepült Törökország területére az utóbbi hetekben Szíriából, ezek találgatások szerint a szír légierő gépei lehettek.
    Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, közvetlen kapcsolatba lépett a török fegyveres erőkkel az incidensek elkerülése végett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!