szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat: az Ipsos által a leszavazott választók körében végzett felmérések (exit poll) szerint a nemzeti konzervatív párt a szavazatok 39,1 százalékát nyerte el, miközben a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 23,4 százalékát szerezte meg.

Az exit pollok alapján történelmi fordulat várható a lengyel politikában, mert az egyébként több párt összefogásával induló baloldali erők kiestek a parlamentből. A SZEJM-be a Jog és Igazság és a Polgári Platform mellett, a Kukiz’15(9 százalék), a Modern (7,1 százalék)és a Lengyel Parasztpárt (5,2 százalék) került be.

Az eredmény szerint Ewa Kopaczot Beata Szydło váltja a miniszterelnöki székben. Előbbi már el is ismerte vereségét.

A hivatalos eredmény hétfőre vagy keddre várható.

©

A PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski megtanulta, hogy a személyét nem nagyon szeretik a lengyel választók, pártjában, a Jog és Igazságosságban (PiS) viszont a változás ígéretét látják. Ezért az idén már másodszor húzódik taktikusan a háttérbe, és adja át másnak a rivaldafényt. A májusi elnökválasztáson a korábban még a névrokonával, a Szolidaritás szakszervezet vezetőjével gyakran összekevert Andrzej Dudát emelte ki az ismeretlenségből. Duda nemcsak legyőzte az újrázni készülő Bronislaw Komorowski államfőt, hanem az egyik legnépszerűbb lengyel politikussá vált, aki külön hatalmi központot alakított ki a közvélemény-kutatások alapján a végnapjait élő, jobbközép Polgári Platform (PO) vezette kormánnyal szemben.

A PiS-t győzelemre vezető Beata Szydlót is kevesen ismerték azelőtt, hogy Kaczynski miniszterelnök-jelöltté tette volna. A keményen dolgozó kormányt ígérő, fiatalkorában vidéken néptáncesteket szervező, kétgyerekes Szydlo populista kampányt folytatott, a kisvállalkozásoknak adókedvezményt, a 75 év fölöttieknek ingyenes gyógyszert helyezett kilátásba, s azt, hogy visszacsinálja a nyugdíjkorhatár emelését.

A lengyel helyzetről elemzésünket itt olvashatja.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport

Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal