szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolcvannyolc évesen meghalt Tomasz Blatt, a sobibóri haláltábor egyik utolsó túlélője, egyike azon keveseknek, akiknek sikerült megszökniük a kelet-lengyelországi lágerből. Blatt szinte egész életét a sobibóri rabok emléke megőrzésének szentelte. Szombaton hunyt el Kaliforniában, Santa Barbara-i otthonában – jelentette be hétfőn Lengyelországban a Blatt család Varsóban élő barátja, Alan Heath.

A férfi részt vett a nevezetes 1943-as szökés szervezésében, több könyvet is írt a megsemmisítő táborról, tanúskodott a háborús bűnökkel vádolt ukrán lágerőr, John Demjanjuk perében és tanácsadóként segítette a Szökés Sobibórból című, 1987-es angol-jugoszláv filmdráma forgatását.

Az izbicai születésű Tomasz Blattot családjával együtt 1943 áprilisában deportálták a sobibóri megsemmisítőtáborba, ahol szüleit és öccsét rögtön elpusztították a gázkamrákban. A 16 éves Tomaszt életben hagyták, hogy munkára kényszerítsék.

Hat hónappal a lágerbe kerülése után Blatt részt vett a sikeres sobibóri felkelésben, amelyben megölték a nácik többségét és körülbelül 300 rabnak sikerült megszöknie. A szökevények nagy többségét később elfogták és megölték, de Blattnak hatvan társával együtt sikerült elmenekülnie. A háború után előbb Izraelbe, majd az Egyesült Államokba emigrált.

Tomasz Blatt az 1980-as években gyakran visszalátogatott az egykori lágerbe, hogy megnézze annak állapotát, és rendszeresen talált emberi csontokat a térdig érő gazban. "Gyakorlatilag én tisztítottam meg a terület negyed részét, felszedegetve és eltemetve a csontokat" – mondta egy interjúban, amelyet 1987-ben adott az AP hírügynökségnek.

A halálhírét közlő Alan Heath csendes és szolid emberként írta le Blattot, aki soha nem érzett bosszúvágyat a németek iránt a zsidók legyilkolása miatt, sem antiszemita lengyel honfitársai iránt.

"Annak ellenére, ami családjával történt, állandóan azt ismételgette, hogy nem szabad gyűlölni. Ő valóban nem táplált ellenséges érzületet a németek iránt, és arra biztatott másokat is, hogy ne tegyék ezt" – mondta Heath.

Blatt és két másik túlélő (Filip Bialowicz, Jules Schelvis) 2013-ban magas állami kitüntetést kapott Lengyelországban a sobibóri felkelésben tanúsított "bátorságért és hősiességért", valamint a holokauszt emlékének ápolásában végzett kiemelkedő munkásságukért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Merkely Bélával igyekszik meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány

Merkely Bélával igyekszik meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány