szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az exit poll egyelőre azt mutatja, hogy hasonló mértékben támogatták a szavazók a két nagy vezető pártot a vasárnapi horvát választáson.

Fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és Szociáldemokrata Párt (SDP) a vasárnapi horvátországi parlamenti választásokon az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint.

Az exit poll-adatokat a Nova TV tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra. A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ 56 és az SDP is 56 mandátumot szerzett. Harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) van, összesen 18.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet s három-három mandátumot szereztek, illetve a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), valamint Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365 is, e két utóbbi pedig két-két mandátumra számíthat.

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra.

A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 36 ezren külföldön.

A kormány mandátuma négy évre szól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal

Egyre nagyobb a túlterheltség a kórházakban

Egyre nagyobb a túlterheltség a kórházakban