szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Luxuséletet élt, eurószázezreket költött el az olasz adózók felajánlásaiból a volt montecassinói főapát - derül ki az olasz lapok által leközölt rendőrségi nyomozati anyagokból.

23 ezer eurós, vagyis 7,3 millió forintos brazíliai szállodaszámla - ez csak egy tétel a volt montecassinói főapát, Pietro Vittorelli ügyében. Az olasz pénzügyőrség vizsgálatot indított a főpap ellen, amelyből kiderül, hogy éveken keresztül ellopta a hívek által adott szja-felajánlásokat (ez Olaszországban 8 ezrelék, hasonló a magyar 1 százalékos felajánlásokhoz), amelyeket természetesen karitatív célra szántak az adományozók.

Még 2008-ban nevezte ki az akkor 46 éves Vittorellit az apátság élére XVI. Benedek pápa, a főapát az olasz Huffington Post szerint olyanokat nyilatkozott akkor, hogy az egyház javait sosem szabad saját célra fordítani. Ehhez képest nyolc hónappal a kinevezése után a kezébe vette az apátsági pénzügyeket, ami azt jelentette, hogy egyszer csak - testvére, Massimo segítségével - leemelt 141 ezer eurót (45 millió forint) az apátság vatikáni banki számlájáról. A pénzeket aztán saját számláikra helyezték, és elkezdték elkölteni: két-két lakást vettek a testvérek, meg két boltot is, a gyanú szerint azért, hogy pénzmosáshoz használják.

2010-ben kórházba került a főapát, a sajtóbeszámolók szerint a vizsgálatok ecstasy és kokain nyomát mutatták ki Vittorelli szervezetében és vizeletében.

Közben fényűző életet élt a főpap: 2 ezer eurót tapsolt el egy Ralph Lauren-boltban, 1500 eurót egy szőrmeboltban, 1000 eurót a Guccinál, 3500 eurót egy toszkán termálfürdőben. Luxusszállodák, luxuséttermek, 6-700 eurós vacsorák követik egymást a Corriere.it felsorolásában. Több száz eurót költött el internetes randioldalakon is a vizsgálat szerint.

2013-ban, két héttel azelőtt, hogy lemondott volna posztjáról egészségügyi okora hivatkozva, még kiürítette a kasszát, 44 ezer eurót emelve le a vatikáni számláról.

Azután Londonba küldték, hogy az anglikán egyház kapcsolattartója legyen, Vittorelli itt is dőzsölt, havonta akár 34 ezer eurót is elmulatott. Volt, hogy hétezer euróért szállt meg egy szállodában, de a milánói Savoya hotelben is elköltött 2 ezer eurót.

A római ügyészség 500 ezer euró értékben rendelt el vagyonzárat, és most a vizsgálat továbbra is sorra veszi a volt főpap elmúlt öt évet érintő költéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz

Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

A saját apja rabolt el egy kétéves kisfiút az édesanyja mellől

A saját apja rabolt el egy kétéves kisfiút az édesanyja mellől