szerző:
MTI

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a héten ellátogat az észak-koreai fővárosba, Phenjanba – jelentette hétfőn a dél-koreai Yonhap hírügynökség, egy ENSZ-forrásra hivatkozva. A látogatás ritkaságszámba menő diplomáciai nyitást jelenthet az elszigetelt kelet-ázsiai diktatúra részéről.

A dél-koreai származású Ban Ki Mun idén már előkészített egyszer egy észak-koreai látogatást, Phenjan azonban az utolsó pillanatban, minden magyarázat nélkül visszavonta az utazáshoz adott jóváhagyását.

"Lehetetlen, hogy az ENSZ főtitkára ne találkozzon Észak-Korea vezetőjével az országban teendő látogatása során" – fogalmazott a Yonhap forrása, hozzátéve, hogy az utazás valószínűleg nagy lehetőséget kínál majd a megosztott Koreai-félszigettel kapcsolatos kérdések megoldására.

A Ban Ki Mun phenjani látogatásáról szóló Yonhap-hírt a szöuli külügyminisztérium nem tudta azonnal megerősíteni, a dél-koreai hírügynökség pedig további részleteket nem közölt. Nem fűzött kommentárt a jelentéshez az ENSZ szóvivői irodája sem.

A világtól elzárkózó Észak-Koreát, hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok is súlyos szankciókkal sújtja a rakéta- és atomfegyver-kísérletei miatt.

A világszervezet közgyűlése emellett tavaly decemberben arra szólította fel a Biztonsági Tanácsot, hogy mérlegelje Észak-Koreának a Nemzetközi Büntetőbíróság előtti felelősségre vonását, miután egy ENSZ-vizsgálat feltárta a phenjani rezsim jogsértéseit.

Két, hivatalban lévő ENSZ-főtitkár fordult meg korábban Észak-Koreában: Kurt Waldheim 1979-ben és 81-ben, Butrosz-Butrosz Gáli pedig 1993-ban. Ban Ki Mun 2004-től 2006-ig dél-koreai külügyminiszter volt, egy olyan időszakban, amikor intenzív hatoldalú tárgyalások zajlottak az északi nukleáris program leállítása érdekében: 2005-ben a tárgyalások megállapodáshoz vezettek, a tárgyalási folyamat azonban utána megszakadt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!