szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orosz közvetítéssel csütörtökön 15 napos próbaidőszakra tűzszünet léphet életbe az Aszad-rezsim és a szíriai lázadók között. Egy szíriai kormánytag szerint ezek a hírek egyelőre csak pletykáknak minősíthetők, a mérsékelt ellenzék képviselője szerint viszont mindenképp létrejön a megállapodás.

Tűzszünet léphet életbe csütörtöktől a szíriai hadsereg erői és a lázadók között a Damaszkusztól keletre fekvő térségben – közölte egy megfigyelő csoport. A tárgyalások orosz közvetítéssel zajlanak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) értesülése szerint "órákon belül megszülethet a megállapodás, hogy beszüntetik a harcokat a szíriai rezsim és néhány lázadó csoport között a Damaszkusz közeli kelet-gútai térségben".

A nagy-britanniai központú emigráns szervezet hozzáteszi, hogy megállapodás esetén a tűzszünet egy 15 napos próbaidőszakkal kezdődik majd, amelyet siker esetén meghosszabbíthatnak.

©

Más aktivista források pontosították, hogy az egyezség értelmében a felek teljesen leállítanák a katonai műveleteket Kelet-Gútában és Damaszkuszban. Hozzátették, hogy a tárgyalások orosz közvetítéssel zajlanak. Az orosz küldöttség az elmúlt napokban érkezett Gútába, ahol találkozott több lázadó csoport, köztük az úgynevezett Iszlám Hadsereg vezetőjével.

A források emlékeztetnek rá, hogy a tűzszünet mindössze néhány nappal az után lép életbe, hogy a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton nagyratörő menetrendet fogadtak el a közel-keleti országban több mint négy éve tartó polgárháborús válság rendezésére, ugyanakkor az egyaránt terrorszervezetnek tartott Iszlám Állam (IÁ) és an-Nuszra Front elleni harcok folytatása mellett foglaltak állást.

Ahogy arról beszámoltunk, Oroszország eközben változatlanul óriási intenzitással bombázza az Iszlám Állam objektumait, a becsapódásról képeket is közzétettek a védelmi minisztérium honlapján.

Ali Hajdar, a szíriai kormány nemzeti megbékélési minisztere, bár nem cáfolta teljesen a tűzszünetről folyó tárgyalásokat, úgy fogalmazott, hogy a gútai tűzszüneti tárgyalások híre "egyelőre csak pletykának minősíthető".

Oszama Abu Zaid, a mérsékelt ellenzék fő erejének számító Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) jogi tanácsadója ugyanakkor azt mondta, hogy a tűzszünet csütörtökön mindenképpen kezdetét veszi. Szavai szerint a tűzszünet keretében a felek azt is biztosítják, hogy Gúta ostromlott térségeibe eljuthassanak a segélyszállítmányok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

Szerdától a kínai vakcinával is olthatnak a háziorvosok

Szerdától a kínai vakcinával is olthatnak a háziorvosok